Vučić iz Njujorka: Aljbin Kurti je krenuo u operaciju etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije

Predsednik je najavio da će tražiti sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od prekjuče, boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić obratio se uživo iz Njujorka i odmah na početku govorio o najnovijim događajima na KiM.

– Sada je sasvim jasno da je posle pretnji da će Srbi da pate i plate, Aljbin Kurti krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije. Želim da kažem neznalicama i lažnim patriotama, da želimo da iskoristimo sva diplomatska i politička sredstva, a dobro znamo šta nam je posao u zaštiti interesa našeg naroda. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da reaguju, urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu, da budu pušteni kućama u najkraćem mogućem roku, a o svemu sam obavestio španskog premijera Pedra Sančeza, inače velikog prijatelja srpskog naroda, razgovarao i sa Šarlom Mišelom i nadam se da će dobro razumeti naše poruke. Pripremao se za sutrašnji nastup u UN imaćemo mnogo bilateralnih sastanaka…

TV Pink printscreen

– Usklađujemo termine sa korejskim predsednikom, kineskim, važni sastanci. Možemo da očekujemo širu podršku Narodne Republike Kine. Brojimo sada članice Saveta bezbednosti, potrebno je 9 da imamo na svojoj strani. U svakom slučaju radimo i reagovaćemo u skladu sa našim interesima i nikome nećemo dozvoliti da završe posao za dan, dva ili tri. U ranim jutarnjim satima po srpskom vremenu ćemo imati veoma značajne sastanke.

O sazivanju hitne sednice UN rekao je da će tražiti sazivanje.

– Sagledavamo sve mogućnosti, svakako ćemo tražiti, videćemo koji će dan biti sednica, pa čak i da neće da nam dozvole, neko mora da nam objasni, jer smo siti te dvostrane krivice. Očigledno je ko je ovde kriv, jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija, više ne mogu da se kriju iza toga. Razgovarao sam i sa Vučevićem i Mojsilovićem.

Vučić je najavio i šta će biti tema njegovog govora u UN.

-Glavna tema biće principi međunarodnoh javnog prava, naravno i Kosovo i Metohija, kao politički veteran, kao neko ko će verovatno biti najduže na vlasti od kada postoje višestranačje i demokratija u Srbiji, želim da ostavim pečat tim govorim, molim građane Srbije da to poslušaju, biće posle pet sati po srpskom vremenu, govoriću činjenice, istinu i verujem da se mnogima neće dopasti, to jedino mogu da garantujem, ali kada birate činjenicu i istinu sa jedne strane i da li će se to nekome dopasti, ja biram ovo prvo, rekao je Vučić.

-Verujem da će biti interesantno, predviđeno je da se govori 15 minuta, ali mnogi moćnici su govorili duže pa ih nisu prekidali i neću dozvoliti da mene prekinu. Nisam siguran da će bilo kome da se svidi zbog opšteg licemerja u svetu, svi se pozivaju na principe, a principe postoje ako ih primenjujete u svakoj situaciji, a ne samo kada vama odgovara. Da vi danas govorite kako je teritorijalni integritet i suverenitet najviši princip u međunarodnom javnom pravu pa kako ne vidite da kršite povelju UN i rezoluciju 1244 koji kažu da je KiM deo Srbije, tu nemate principe? A tu je bila humanitarna katastrofa? A kad Putin kaže da je humanitarna katastrofa bila u Donbasu, to s njim raspravljajte, mi samo tražimo da ono što kažete da se poštuje u Ukrajini, poštujete kod nas, a to je teritorijalni integritet Srbije, poručio je Vučić.

-Ne zaboravite, povelja UN je na snazi, rezolucija 1244 je na snazi, pa ne mogu da važe drugačiji odnosno suprotni principi. Biće interesantno. Izvadio sam sve što su govorili, saglasio bih se sa govorom predsednika Bajdena da nije prakse vezano za Srbiju. Neće se ništa promeniti posle govora, ali stvari se menjaju pred njihovim očima. Mi smo mali, ali možete da vidite da ljudi u svetu sve manje hoće da trpe diktate . Male i srednje zemlje dižu glave i traže svoje mesto pod suncem. To je jedan bespovratan proces. U Africi je druga faza dekolinizacije. Neće ni političko mentorstvo sila koje su ih stavljale čak i u robstvo, neće čak ni ekonomsku dominaciju, hoće da koriste svoje resurse. Srbija je zajedno i sa tim zemljama, ali želi da sarađuje sa svima, sve velike poštuje i tražimo da nam ne vređate inteligenciju. Kada smo krivi recite krivi smo, ali kada nismo nemojte da kažete obe strane i za to ćemo da se borimo hrabro i odlučno… rekao je Vučić.

-To je borba iz koje oni ne mogu da izađu kao pobednici, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti iz Njujorka, odgovarajući na pitanja novinara, dotakao se i teme Nagorno-Karabah.

– Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Srbija nije član niti ODKB-a niti NATO-a. Ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni. Jermenija pripada ODKB, dakle ruskoj vojnoj grupaciji. Jermenija u poslednje vreme je krenula da napušta ODKB i pravi vežbe sa Amerikancima. Mi imamo pravo da imamo vežbe sa kim hoćemo jer smo vojno neutralni, ali Jermenija nije, ali je Jermenija napuštala svoje pozicije. Neću da ulazim u jermensku poziciju, to je nama prijateljski narod i neću dalje o tome da govorim. Što se nas tiče mi smo vojno neutralni neće nam određivati ni Rusi ni Amerikanci sa kim ćemo da imamo vežbe, jer ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe. Nisam spreman da slušam argumente onih koji su samo za zapad, pa kažu Rusi su napustili Kosovo i Metohiju, što je tačno, ali neće da čuju argument, ali nisu nas Rusi bombardovali, rekao je Vučić.

Tokom boravka u Njujorku, predsednik Vučić se sastaje sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine. Predsednik prisustvuje i prijemu koji za učesnike Generalne skupštine priređuje kancelar kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc. Program učešća predsednika Vučića obuhvata i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra 2023. godineIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar