OTKRIVENE SVE TAJNE ozloglašenog kavačkog klana: “Jugoslavija se raspala, ali nikad za kriminalce”

Kavački klan imao je precizan cenovnik prevoza droge

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
policija
Foto/Pixabay

“Jugoslavija se raspala, ali nikad za kriminalce”, priča za Jutarnji list Robi, vodič 11-godišnjeg špringler španijela Naika, koji je u četvrtak ujutro već obavio pregled ljubljanske sudnice. Upravo je to mesto suđenja jednoj od najozloglašenijih narko-bandi u jugoistočnoj Evropi. Proces protiv Klemena Kadivca, vođe ogranka kavačkog klana u Sloveniji, prate spektakularne mere osiguranja, u šta su se na licu mesta uverili novinari hrvatskog medija. Kavčani, kao i škaljari, nose imena po naseljima Kotora u Crnoj Gori, a već su godinama na meti DEA-e, EVROPOL-a i svih policija u regiji.

„Na prostranom sajamskom parkingu nalazi se natpis Okružni sud, ovih je dana sve prepuno policajaca u uniformama, a zgrada je ograđena metalnom ogradom. Do suđenja je ostalo još oko sat vremena. Čekamo izvan ograde. Robi pušta iz kaveza Naika, koji je odmah veselo pojurio ka nama i onjušio nas. Pred zgradu suda stiže tamni „BMW X5″ i parkira se tik uz ulaz. Policajac s bubom u uhu izlazi sa suvozačkog mesta i otvara vrata. Sa zadnjeg sedišta izlazi Tomaž Bromše, predsednik sudskog veća. On je pod stalnom policijskom zaštitom. Dvojica policajaca u civilu su i u sudnici svre vreme tokom suđenja, kaže Damjana Žišt, novinarska mariborske Večeri koja prati crnu hroniku“, piše Jutarnji list.

Novinari Jutarnjeg lista potom su prošli detaljni pregled identičan onom u zračnoj luci.

„Čekamo desetak minuta pa u sudnicu ulazimo u pratnji portparolke suda Mateje Jazbec i pravosudnih policajaca. Sudsko veće već je na mestu, kao i optuženici koji su dovedeni pod jakim merama osiguranja iz zatvora. Rasprava se prati preko velikih ekrana. Fotoreporter Jutarnjeg lista dobio je pravo da nekoliko minuta uoči početka rasprave obavi snimanje. S leve i desne strane desetak je stražara koji nose pancirke. Obezbeđenje sudije je u dnu sudnice, na hodniku je još nekoliko specijalaca. Optužene su doveli sa zadnje strane. Na stubištu je postavljen crni paravan. Na susednoj zgradi pre ulaska uočili smo dvojicu snajperista“, navode.

„Kad ih dovoze i odvoze, moramo zatvoriti vrata. Ma sve staje“, rekao je konobar za Jutarnji list u kafiću i restoranu Paviljon nedaleko od zgrade u kojoj je sudnica i gde će u pauzi ručati većina advokata.

Optuženima i policajcima doneće hranu do sudnice. Tek kada se rasprava završi, središnju figuru ovog postupka, 33-godišnjeg kavčanina Klemena Kadivca, voze do zatvora u Celju.

U optužnici od 490 stranica specijalnog državnog tužilaštva Slovenije o ogranku kavačkog klana u toj zemlji, na njih čak 59 spominje se Hrvatska.

„Jedan od ključnih ljudi prema pisanju tamošnjih medija je Marko Skerbec, 32-godišnji hrvatski i slovenački državljanin iz Rijeke koji je nakon hapšenja Klemena Kadivca preuzeo vođstvo ogranka kavačkog klana iz Slovenije. Veliki deo droge, do tri kilograma marihuane dnevno i do pet-šest kilograma kokaina nedeljno, od ukupno oko 800 kilograma što su dovezeni u Sloveniju, kao i desetine litara baze amfetamina završili su u Hrvatskoj, a novcem zarađenim prodajom droge kupovale su se i nekretnine u Hrvatskoj“, piše hrvatski medij.

Jedno od mesta primopredaje bilo je parkiralište motela na istočnom ulazu u Zagreb, što je policija otkrila tajno prateći kurire, a jedan od njih, Hrvat Josip Skoko, pao je s pošiljkom droge pre ulaska u Hrvatsku, na graničnom prelazu Obrežje. To su samo dve crtice iz spisa od 10-ak hiljada stranica koje se trenutno pretresaju na suđenju na kojem će tužilaštvo nastojati da dokaže da je ova kriminalna grupa odgovorna za krijumčarenje velikih količina droge na području Slovenije, Hrvatske, Italije, Španije Austrije, Nemačke i Holandije. Neki od optuženih već su u zatvorima u Nemačkoj i Austriji gde im se sudilo zbog droge.

„Kavački klan imao je precizan cenovnik prevoza droge. Jedan kilogram prevoza marihuane na relaciji Španija – Slovenija naplaćivao se 250 evra. Cena prevoza kilograma kokaina na relaciji do Rijeke i Zagreba bila je 750 evra, za pola kilograma 450, a do Splita 900 evra, do Beča i Minhena po 1000 evra. Neke pošiljke droge nikad nisu stigle u Hrvatsku. Tako je 27. juna 2020. godine hrvatska policija uhapsila Josipa S., koji je u kriptiranoj komunikaciji imao nadimak Messi, s tri kilograma kokaina u „renaultu“. Droga je bila u posebno prerađenom prostoru. Nije znao da je za njegovu narudžbu bio „zadužen“ prikriveni policijski istražitelj i da je praćen od trenutka kad je preuzeo pakete s drogom pa sve do hrvatske granice. Protiv njega se vodi krivični postupak“, piše Jutarnji.

Kako dalje navode, za prevoz kokaina iz Nemačke kroz Sloveniju sa Zagrebom kao krajnjim odredištem, bio je zadužen D. Kožul, s nadimkom Dalmatinac.

Reporteri Jutarnjeg lista ponovo se osvrću na suđenje u Sloveniji.

„Upravo zbog spektakularnih mera obezbeđenja kolegica Damjana smatra da je ovo dosad najdramatičnije suđenje u Sloveniji. Ona je jedina imala priliku i razgovarati s Kadivcem u zatvoru nakon što joj je sudija Bromše odobrio posetu. O tome kako je protekao susret i što joj je rekao mladić koji sedi u prvom optuženičkom redu, kaže: „Klemena su u maju premestili iz zatvora u Ljubljanu u Celje, a njegovog brata Blaža iz Celja u Ljubljani. Navodno su došle neke informacije da im je ugrožena sigurnost. Klemen mi se žalio da su ga totalno izolovali, da šeta sam, da ni s kim ne sme da priča, da mu stražar u ćeliju donosi šest vrsta hrane i onda on odlučuje što će mu se poslužiti. Šest činija supe, šest jabuka… Pre su zatvorenici mogli naručivati hranu izvan zatvora, ali otkad je Klemen u celjskom zatvoru, to više nije moguće. Žalio se da mu tokom noći stražari triput pale i gase svetlo u ćeliji“, piše Jutarnji list.

„Neću se slomiti, kako bi želeli neki iz tužilaštva i policije. Na sudu ćemo dokazati da su optužbe protiv mene potpuno neutemeljene“, rekao je Kadivec reporterki Večeri, prenosi hrvatski portal.

Ona od slovenačke uprave nije dobila objašnjenje zbog čega je Kadivec pod takvim režimom osiguranja.

„Po mojim informacijama niko dosad u tamošnjim zatvorima nije bio pod takvim režimom osiguranja“, rekla je Damjana.

„Kad je sudija Bromše odredio jednočasovnu pauzu, videli smo kako braću Kadivec, ali i još neke optužene kako ih izvode iz sudnice s lisicama na rukama i lancima oko nogu“, navodi taj medij.

Osim tajnim praćenjem, tužitelji su veliki deo dokaza prikupili iz komunikacije članova grupe preko kriptirane aplikacije Skaj, u kojoj je svako imao svoj nadimak. Osim njih, dosad se već nekoliko optuženih nagodilo s tužilaštvom, te će u petak svoj iskaz dati četvrti saradnik, koji je u međuvremenu dobio policijsku zaštitu.

Interesantno je i da, kada je reč o vođi kavčana u Sloveniji, hrvatski Jutarnji list piše da je Klemen Kadivec imao lažni identitet na ime Marko Agbaba. rođen 1. decembra 1988. godine u Zagrebu s prebivalištem u Starom Slankamenu u Srbiji.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar