ZNAČAJNO NARUŠAVAJU KVALITET: Kojih petnaest navika negativno utiču na kožu?

Čupanjem dlačica stvarate mikro-rane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Natalija Tschelej-Kreibich

Nesvesno možete naštetiti izgledu kože, iako mislite da sve radite kako treba. Postoji gomila stvari kojih uopšte nismo svesni, a koje mogu negativno uticati našu dragocenu kožu.

1. Prljava jastučnica

Jedna od najopasnijih stvari za kožu lica je prljava jastučnica. Akumulira ogromnu količinu bakterija, prljavštine i odumrlih ćelija. Ovo je prava biološka bomba, pa ne zaboravite da je deaktivirate bar jednom nedeljno.

2. Stalno menjanje kozmetike

Stalna promena kozmetike za kožu je strašnija od bilo kog horor filma. Nemajući vremena da se navikne na jedan sastav, prisiljena je da se odmah prilagodi novom. Tako da nije teško zaraditi alergiju.

3. Preparati za stilizovanje kose

Držite kožu dalje od proizvoda za oblikovanje kose. Sadrže supstance koje ne samo da začepljuju pore, već ih praktično zatvaraju, sprečavajući da znoj slobodno izlazi.

4. Prečesta korekcija obrva

To takođe može štetiti koži. Čupanjem dlačica stvarate mikro-rane, pa ne zaboravite da nakon sesije obrišete tretirano područje losionom za dezinfekciju. Takođe zapamtite da rane moraju imati vremena da zacele između tretmana.

5. Plastične kutije ili kese

Ne čuvajte odeću u plastičnim kutijama ili kesama. Da, možete ga spasiti od prašine, ali koža vam neće reći hvala. Što su plastika i odeća duže u kontaktu, to više štetnih hemikalija prodire u tkaninu, a sve se to prenosi i na kožu. Tako se izazivaju razne kožne infekcije.

6. Zaboravljate SPF

Setite se sunčanih dana. Vozite se u kolima (bilo da vozite ili kao putnik), a evo jedne polovine tela u hladu, a druge pod užarenim zracima. Sigurno ste koristili kremu za sunčanje, zar ne? I, naravno, znate da će njeno odsustvo u ovom slučaju dovesti do opekotina od sunca?

7. Mobilni telefon

Razgovor od srca do srca sa prijateljem preko mobilnog telefona može biti veliki problem za zdravlje kože. Sve je u vezi sa bakterijama koje se akumuliraju na uređaju. Ne zaboravite da povremeno obrišete svog prenosivog prijatelja antibakterijskim maramicama.

8. Klima uređaji

Nijedna kancelarija ne može bez klima-uređaja, pa kako vam koža ne bi dehidrirala, pijte dovoljno vode i koristite hidratantne kreme. Na kraju krajeva, klima uređaj suši kožu bolje od bilo kog fena za kosu.

9. Cigarete

Pasivno pušenje nije ništa bolje od aktivnog. Isto izaziva bore i prevremeno starenje.

10. Svakodnevno šminkanje

Preskočite šminku nekoliko dana i pustite kožu da diše i odmori se kako biste sprečili znake starenja.

11. Naočare za sunce

Ne zaboravite da obrišete naočare za sunce. Bakterije koje se akumuliraju na njima mogu izazvati iritaciju i osip na nosu.

12. Depilacija

Depilacija voskom je traumatična procedura, nakon koje koži treba dati najmanje tri nedelje da se oporavi. Zato pokušajte da povećate interval između depilacija kako kasnije ne biste imali problema sa uraslim dlačicama i drugim, ne baš estetskim stvarima.

13. Prečesti piling

Pilinzi su dizajnirani za uklanjanje mrtvih ćelija kože, pa ih morate koristiti retko. U suprotnom, koža neće imati vremena da se oporavi i možete je baš oštetiti.

14. Slab vid

Ne zaboravite da pregledate oči jednom godišnje. Praveći grimasu, pokušavajući da vidite nešto važno, naprežete mišiće lica i stvarate nove bore.

15. Hlor

Hlorisana voda u bazenu je naš najveći neprijatelj. Svi znaju za to, ali iz nekog razloga nastavljaju da zanemaruju pravila higijene. Obavezno se istuširajte nakon plivanja u bazenu.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar