Nedeljama se PREJEDALA u KARANTINU, a onda je odlučila da prestane – evo kako se IZBORILA

Snaga volje je presudila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Iako sam tada bila zatvorena u kući samo nekoliko nedelja, moj mozak je počeo da se ponaša drugačije nego obično. Kada to kažem, pre svega mislim na to da me je hrana iz moje kuhinje sve češće „dozivala“. Više nije bilo važno da li sam jela pre tri sata ili pre pola sata… mogla sam da jedem kad god, bez obzira na to da li sam slobodna ili radim od kuće. Čini mi se da je moj stomak stalno tražio još hrane jednostavno zbog toga što sam stalno kod kuće.

Ceo život uglavnom jedem umereno, pa i kada preteram brzo se otarasim suvišnih kilograma. Tako sam neposredno pre novu godinu odlučila da smršam i da počnem da vodim zdrav život, i uz smanjenje unosa šećera i redovno vežbanje, tokom januara i februara sam izgubila 10 kilograma. Ali, desila se situacija sa koronavirusom i od kraja marta sam zatvorena u kući sa svojim mužem i dvoje dece, kao i većina sveta.

Moj život se okrenuo naglavačke

Foto/Pixabay.com

Karantin i situacija sa koronavirusom promenili su apsolutno sve u mom životu. Sve je postalno nekako čudno. Obično sam prilično mirna osoba, ali iznenada sam se našla pod velikim stresom. Fokus mi je bio da se što bolje informišem o ovoj bolesti i da na najbolji mogući način zaštitim svoju porodicu. Takođe sam pokušavala da smislim kako da radim u potpunosti od kuće i kako da pomognem svojoj deci da se naviknu na onlajn časove. Shvatila sam da je ovo kraj za moju dijetu i vežbanje, a ja sam se uhvatila u koštac sa svojom anksioznošću i dosadom tako što sam jela.

Počelo je sa nagomilavanjem namirnica za karantin. Kupila sam puno bespotrebne hrane i slatkiša, prvenstveno svojoj deci, misleći da je to jedan od načina na koji bih mogla da zadržim normalnost u njihovim životima, koji su se toliko promenili. Obično ne jedem njihove grickalice, ali kada su stalno pored vas, spustićete nekad šaku u kesicu čipsa, ili ćete uzeti par čokoladica, a da ni ne razmislite o tome.

Shvatila sam da to nisam ja

Foto/Pixabay.com

Pre otprilike dve nedelje zaustavila sam se ispred svog frižidera i ponovo tražila nešto da jedem, kada mi je nešto kliknulo u glavi i konačno sam shvatila šta radim. I saznanje mi se uopšte nije dopalo! Osećala sam se natečeno i bez vage sam shvatila da sam se već ugojila nekoliko kilograma. Previše sam se trudila, samo mesec dana pre karantina, da živim zdravo, da bih sve to sad odbacila.

Odlučila sam da se vratim na zdrav način ishrane i da ponovo krenem da vežbam. Možda ne mogu da kontrolišem pandemiju, ali sebe i te kako mogu! Evo šta je to sve podrazumevalo:

Foto/Pixabay.com

Započnite dan šoljom tople vode

Prvo što radim svako jutro je da popijem šolju vruće vode sa malo jabukovog sirćeta. Konzumiranje tople vode na prazan stomak ima mnogo iznenađujućih prednosti, a ima i umirujuće dejstvo.

Stavite flašu vode na sto

Inače pijem dosta tečnosti, ali kako ne bih slučajno zaboravila da se hidriram, jedna od prvih stvari koje radim svako jutro je ta da napunim veliku flašu vode i držim je na stolu za kojim radim, kako bih se podsećala da treba da je pijem.

Foto/Pixabay.com

Odredite sebi nekoliko slatkiša u toku nedelje

Nemojte da se skroz odreknete slatkih stvari, pošto može da se desi da vam onda dijeta padne još teže. Počastite se dva do tri puta nedeljno slatkišima i nemojte posle toga da se osećate krivim. Sve je u redu dok je umereno!

Meditirajte i molite se svake večeri

Svake večeri odvojim malo vremena za meditaciju i molitvu. Ležim u krevetu, stavim masku za lice i pustim neku umirujuću muziku u pozadini. Ovo mi pomaže da bolje spavam i smanjuje mi anksioznost i stres tokom dana.

Foto/Pixabay.com

Vežbajte svakodnevno

Iznenađujuće, ali moji treninzi su se poboljšali tokom karantina! Uz više vremena kod kuće i manje zauzetim rasporedom, mogu da planiram treninge noć pre, i ne moram da žurim sa odrađivanjem. Svako vežbanje pomaže mi da se osećam snažno i zdravo i podseća me na ciljeve koje želim da ispunim.

Foto/Pixabay.com

Odredite sate za jelo

Ovo je bila jedna od prvih stvari koje sam vratila u svoju novu rutinu. Sada pokušavam da jedem između 12h i 20 h. Međutim, trudim se da budem fleksibilna, jer mi je ovih dana obrok sa porodicom važniji od držanja strogog rasporeda.

Zaustavite negativne misli

To što sam prestala da se prejedam u karantinu i briga za sopstveno zdravlje je zaista bila stvar mentalne promene. Naravno da mi nedostaje moj život pre koronavirusa, ali shvatila sam da moram da stvorim neku novu normalu usred ove situacije. Ni ja, niti bilo ko drugi nema ništa od očajavanja. Pokušajte da ostanete pozitivni i budite bolja verzija sebe svaki novi dan.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Šta može da se desi sa vašim organizmom ako jedete samo 4 BADEMA dnevno?

Otkriveno kako korona utiče na PUŠAČE: Rezultati istraživanja šokirali naučnike

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar