Od 8. maja u gradski prevoz: Da bismo se vozili GSP-om, moraćemo da poštujemo PRAVILA (FOTO+VIDEO)

U prvoj fazi će se prevoziti isključivo zaposleni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Gradski prevoz u Beogradu ponovo će početi da funkcioniše 8.maja, odvijaće se po fazama od kojih prva podrazumeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika.

To je Tanjugu izjavio gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, navodeći da je sva pravila dao Gradski zavod za javno zdravlje, da će se osim nošenja zaštitine opreme poštovati i socijalna distanca, te da će se ulaziti na jedna vrata i to po principu jedan po jedan.

Kako je pojasnio, u vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne.

Radojičić je naveo da će na duplim sedištima moći da sedi samo po jedna osoba, te da će mesta biti označena nalepnicama.

Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Takođe, dodao je, nalepnice će biti i na podu vozila i označavaće mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo.

Naveo je da će broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

Kako bi se građanima olakšalo da drže distancu i pridržavaju se propisanih mera, gradonačelnik je naveo da se označavanje ne vrši samo u autobusima, već i na beogradskim stajalištima gde se mogu videti iscrtane crvene tačke.

Važno je, ističe, da građani dok čekaju autobus stoje na rastojanju od metar i po, a ne blizu jedni drugih kao što je ranije bio slučaj.

Radojičić je naglasio da su dezinfekcija i čistoća vozila u gradskom prevozu izuzetno značajni, te da će se sa time nastaviti i ubuduće.

Foto: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

“Grad Beograd daje svoj doprinos na taj način što će primenjivati mere koje preporučuju epidemiolozi i odgovorna lica, ali i svaki pojedinac mora dati svoj doprinos tako što će prilikom korišćenja gradskog prevoza poštovati propisana pravila ponašanja”, rekao je Radojičić.

Ponovno uspostavljanje i organizovanje prevoza, pojasnio je, podrazumeva četiri faze, od kojih će u prvoj prevoz moći da koriste isključivo zaposleni.

“Kako se budu aktivirale određene privredne grane, tako će broj ljudi koji se vozi biti sve veći”, rekao je Radojičić i naveo da će u drugoj fazi prevoz moći da koriste đaci i studenti, u trećoj nezaposleni, turisti i druga lica, a u četvrtoj i sugrađani stariji od 65 godina.

Naveo je da je u situaciji kada se ceo svet bori sa korona virusom, gradski prevoz izazov za sve velike gradove, ne samo za Beograd, te dodao da veruje da ćemo dobrom organizacijom i ličnom odgovornošću maksimalno smanjiti rizik od širenja infekcije.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Radojičić je ocenio da je bilo teško kada su se zbog korona virusa uvodile zabrane, ali da je još teže kada se one ukidaju i kada počinjemo da funkcionišemo na drugačiji način nego što je to bilo pre epidemije.

“Sa restriktivne, prelazimo na politiku lične odgovornosti gde je vrlo važno da svaki pojedinac bude svestan rizka koji postoje i na svoj način pruži doprinos da se sa jedne strane ne razboli, a sa druge da se epidemija ne širi”, zaključio je gradonačelnik Beograda.

Pogledajte kako će izgledati autobuska stajališta u Beogradu (FOTO)Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar