Brnabić i Kovačevski na naplatnoj stanici Preševo: Otvorenom Balkanu priključiće se Hrvatska i Grčka

Predsednica Vlade Srbije i predsednik Vlade Severne Makedonije obišli su naplatnu stanicu Preševo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen youtube

Predsednica Vlade SrbijeAna Brnabić i predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, sa resornim ministrima za saobraćaj Goranom Vesićem i Blagojem Bočvarskim obišli su danas mobilno prodajno mesto Open Balkan – elektronska naplata putarine, na naplatnoj stanici Preševo, u smeru ka Severnoj Makedoniji, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Obilazak je počeo oko 11.30 sati, a posle toga će, kako je saopštila pres služba Vlade Srbije, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Srbije Goran Vesić sa ministrom transporta i komunikacija Severne Makedonije Blagojem Bočvarskim obići naplatnu stanicu Romanovci u Severnoj Makedoniji.

Odgovori na pitanja medija

Premijerka Brnabić prvo se u odgovorima na pitanja medija osvrnula na navodne priče kako je premijer Albanije Edi Rama izjavio da ne podržava inicijativu Otvoreni Balkan.

– Ja ću sutra biti u Tuirani i videću se sa Edijem Ramom, uverena sam da je budućnost Otvorenog Balkana svetla i da će se ostali iz regiona priključivati. Svaki projekat koji radimo u okviru te inicijative ima konkretnu primenu i oseća se benefit za privredu i građane. Ovo je samo početak, ali ako vidite međusobnu robnu razmenu između Severne Makedonije, Albanije i Srbije skraćivanje čekanja na granici sve sledeće generacije političara će terati da nastavimo dalje sa inicijativom i proširujemo je. To će napraviti i razliku u odnosu na 90. godine i pokazaćemo mladima da možemo da napravimo budućnost. Verujem da bez obzira na određene izjave, a ne verujem da je Rama protiv Otvorenog Balkana, budućnost je svetla – rekla je premijerka.

Premijer Severne Makedonije Dimitri Kovačevski istakao je da je najbolja opcija da ne postoje granice između država članica Otvorenog Balkana, kao i da je uvođenje zajedničkog taga za Srbiju i Severnu Makedoniju veoma olakšavajuća okolnost.

Premijerka Srbije objavila je i važne vesti, a to je da će se po svemu sudeći uskoro Hrvatska i Grčka priključiti Otvorenom Balkanu.

– Inicijativa Otvoreni Balkan je otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana. Postoji inicijativa zbog dobrih projekata da se pridruže i druge zemlje poput Hrvatske i Grčke. Hrvatska će se priključiti već u avgustu ili septembru, a i Grčka želi da se priključi. To je direktan doprinos našem BDP, a to znači veće plate i penzije. Svi zajedno radimo da tranzit Evrope povučemo preko Balkana. Za ostale projekte kao što je Open Balkan ID, idemo ka tome da ga imamo već u avgustu. Kada otvorimo Open Balkan trake na granicama građani iz BiH i CG hteće da se priključe jer neće želeti da čekaju duže, neće im trebati pasoš i samo bi putovali bez problema i građani i privreda. Očekujem da će se svi sa Zapadnog Balkana polako priključivati. Što se tiče železničke brze pruge Beograd Niš i Preševo ona će svakako ići do Skoplja i dalje do Grčke. Finansiraće je EU – navela je premijerka.

Za korišćenje tag uređaja u Severnoj Makedoniji neophodno je na web servisu ”Otvoreni Balkan ENP” uneti podatke o platnoj kartici i u sekciji za ovu zemlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Горан Весић (@vesicg)

Putarina se naplaćuje sa platne kartice što znači da nema potrebe da vozač ima novca na svom tagu.

Vesić je nedavno rekao da Integrisani sistem naplate putarine sa Severnom Makedonijom funkcioniše odlično, a da je do 10. jula prekonfigurisano ukupno 9.570 TAG-ova za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji, što je, kako je istakao, više od hiljadu dnevno.

On je dodao da je u tom periodu zabeleženo i 1.000 novih korisnika TAG sistema dnevno.

– To je jasan pokazatelj da su građani zainteresovani za korišćenje zajedničkog TAG-a sa Severnom Makedonijom – rekao je Vesić za Tanjug.

Procenjuje se da u toku letnje sezone dnevno kroz Severnu Makedoniju prođe približno 7.000 vozila sa srpskim tablicama.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar