Apel srpskog stručnjaka: Nikako ne ostavljajte decu u automobilu, za tragediju je dovoljno 5 minuta

Organizam mališana nema razvijen termoregulacioni sistem kao što je to slučaj kod odraslih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / PublicDomainPictures

U Srbiji su najavljeni tropski dani i noći koje će teško podnositi svi, a posebno mala deca, hronični bolesnici i starije osobe.

Visoke temperature iscrpljuju organizam, pa čak i ako se redovno hidriramo i nosimo gadrerobu prilagođenu tropskim vrelinama, bivamo usporeniji i koncentracija nam je oslabljena.

Tropski talas posebno je rizičan za decu, jer ona lošije podnose visoke temperature nego odrasli. Toga, nažalost, nisu svesni svi roditelji, pa svake godine stižu tragične vesti o smrti mališana koji su predugo bili izloženi visokim temperaturama, često u zatvorenom automobilu.

Pedijatar dr Dejan Jonev za Telegraf.rs upozorava roditelje da nikako ne ostavljaju decu samu u automobilu, čak ni na nekoliko minuta.

– Već posle pet minuta temperatura u automobilu drastično raste, čak ni ako automobil nije ostavljen na direktnom suncu – kaže dr Jonev.

– U automobilu nema vazduha, dete se pregreva, dehidrira, javlja se toplotni šok i već za pet minuta može da dođe do fatalnog ishoda. Zbog toga roditelji moraju da budu posebno oprezni i da nikada dete ne ostavljaju u vozilu, ni na par minuta, dok odu da nešto kupe.

Čak i sa otvorenim prozorima temperatura u automobilu se može za deset minuta popeti na 40 stepeni ako je napolju 15 stepeni manje. Deca su osetljiva na ekstremne temperature, pa mogu da se pregreju od tri do pet puta brže nego odrasle osobe.

U slučaju pregrevanja kod dece može da dođe do toplotnog udara sa fatalnim posledicama. Toplotni udar manifestuje se malaksalošću, razdražljivošću, pospanošću, dezorijentacijom, povišenom temepraturom, povraćanjem, konvulzijama i nesvesticom.

Pedijatar savetuje roditeljima da u narednim danima strogo vode računa o tome kad izlaze sa decom u šetnju:

– Najbolje je da to bude rano izjutra i kasnije uveče, kad se temperatura donekle spusti. Decu obucite lagano, obavezno u garderobu od pamuka i lana, i nemojte izlaziti iz kuće bez flašice vode koju ćete nuditi detetu na svakih desetak-petnaestak minuta.

On, takođe, podseća, da bi ovih dana trebalo jesti laganiju hranu punu vitamina i minerala poput sezonskog voća i povrća, laganih čorbica i voćnih sokova.

– Kaloričnija hrana će opteretiti dečji želudac, pa će dete biti tromije i usporenije nego inače. Isto pravilo važi i za odrasle – ističe dr Jonev.Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar