Svaki četvrti Nemac nema dovoljno novca za letovanje, ovo su do juče bile nezamislive informacije!

Nisu pogođeni samo najniže dohodovni razredi, već i solidna srednja klasa: oko petina svih domaćinstava s neto mesečnim prihodom između 2.500 i 3.500 evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/mrsiraphol

Ove godine četvrtina svih Nemaca nema dovoljno novca za odmor, navodi se u analizi nemačkog turističkog tržišta koju je objavio Špigl.

To ne pogađa samo najniže dohodovne razrede, već i solidnu srednju klasu: oko petinu svih domaćinstava s neto mesečnim prihodom između 2.500 i 3.500 evra.

Prema istraživanjima i anketama koje je proveo ovaj list, budžet za putovanja srednjeg sloja kreće se većinom od 1.000 do 3.000 evra. S druge strane raste broj onih čiji budžet iznosi više od 7.000 evra.

Udeo izdataka za godišnji odmor u prihodima domaćinstava u 2022. porastao je za 0,6 postotnih bodova, a troškovi po danu godišnjeg odmora vrtoglavo su porasli na u proseku 103 evra: 18 posto više nego 2019. godine.
Skupo i bogatima

Čak se i mnogi bogataši teško mire s tim da let “kondorom” na Maldive košta 20.302 evra u poslovnoj klasi. Drugi su još uvek neodlučni gde ići: gotovo četvrtina Nemaca koji žele da idu na letnji odmor nije rezervisala do sredine juna, piše Špigl.

Navode da najbogatijih deset posto Nemaca poseduje gotovo 60 posto ukupnog bogatstva.

“Iz finansijske krize i korone izašli su još bogatiji. S druge strane, srednja klasa bori se s realnim gubicima plata u tri uzastopne godine i sa strahovima od društvenog pada”, pišu dalje i ističu da bi to moglo dovesti do društvenih napetosti. No, ono što će se sigurno dogoditi jeste to da će se promeniti navike putovanja jer je očito doba jeftinijih i masovnih putovanja iza nas.

Dolaze Kinezi

List navodi koje su destinacije ove godine najskuplje, a to je na Mediteranu Španija. Hrvatska je negde u rangu Italije i Grčke, a nešto jeftinija je Turska. Nemačka je negde do 2012. godine sa SAD držala primat u broju putovanja globalno, ali i to se promenilo. Na scenu je stupila Kina, ali i Rusi, Indijci…

U tekstu se navodi da industrija putovanja sve manje zavisi od Nemaca, te da će ili oni morati da počnu da troše više ili će ih istisnuti putnici iz drugih zemalja.

“Bogati Kinezi, Indijci i Rusi istiskuju nemačku srednju klasu”, zaključuju u ovom nemačkom listu.

 Izvor: 24sedam.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar