Najmlađi dečak na ovoj fotografiji postao je jedan od naših najvećih glumaca (FOTO+VIDEO)

"Sve slike su memento mori"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Twitter

Albanska spisateljica i prevodilac Tauta Skenderi objavila je na svom Twitter nalogu zanimljivu fotografiju, staru nešto više od 80 godina.

Naime, na crno-beloj fotografiju vidimo Ibrahima Fehmiju sa decom, a među njima se nalazi i budući glumac, jedan od najpoznatijih u bivšoj Jugoslaviji – Bekim Fehmiju.

Bekim Fehmiju je bio jugoslovenski filmski i pozorišni glumac albanskog porekla. Bio je i prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata. Smatran je za jednog od najboljih glumaca jugoslovenske kinematografije.

Ove godine navršava se 10 godina od smrti Bekima Fehmiua

Slika je nastala u Sarajevu 1937. godine, a uz ovu objavu Tauta je napisala: “Sve slike su memento mori (sećanje na smrtnost)”.

Veruje se da latinska izreka ‘memento mori’ nastala nakon jednog od mnogih uspešnih rimskih pohoda, posle kog je pobednička vojsa organizovala tradicionalni slavljenički marš (trijumf). Tokom proslave je rob, držeći kostursku lobanju u rukama, preprečio put rimskom generalu i proročki ga opomenuo rečima: “Memento mori”. Nakon ovog događaja nastao je običaj da svakog generala prati po jedan rob koji bi mu u momentu najvećih uspeha ponavljao ovu frazu i podsećao ga na vrlinu skromnosti.

Dokumentarni film o Bekimu Fehmiju na godišnjicu glumčeve smrti

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar