Vučić posle sastanka sa predsednicom Indije: “Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo”

Srbija je druga zemlja koju predsednica Murmu posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Instagram

Predsednica Republike Indije Droupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas se sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Srbija je druga zemlja koju predsednica Murmu posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine.

Predsednik Vučić je rekao da mu je ogromna čast što može da ugosti predsednicu Murmu.

– Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo – rekao je Vučić i dodao da je naša trgovinska razmena nedovoljna, da raste, ali da je trenutno nedovoljna.

– Razgovarali smo o saradnji i formirali zajednička tela, ili ćemo tek formirati – rekao je Vučić i dodao da će indijske kompanije i naše kompanije razmotriti uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Delhija.
Vučić je rekao da su indijski turisti izvanredni, kao i da je uveren da postoji mnogo Srba koji bi želeli da vide Indiju.

– Ogromna mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo. Želim da vam se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Mi smo danas razgovarali o sveukupnoj saradnji. Naša trgovinska razmena raste, ali je nedovoljna, verujemo da ona može da bude 20-tostruko veća – kazao je predsednik.

– Naša turistička razmena moraće da bude pomognuta uprošćavanjem viznog režima, da se upotpunosti uprosti. Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju.

– Industrijska saradnja, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora. Ono što je posebno važno je IT sektor. Mi ćemo uskoro da gradimo peti Naučno tehnološki park u Kragujevcu – rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Obraćanje predsednice Murmu

– Podsetila bih na posetu predsednika Vučića Indiji 2017. godine kada je bio predsednik Vlade. Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni. Zaista sam imala konstruktivan sastanak sa predsednikom po pitanju svih aspekata. Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i mi želimo saradnju. Mislim da će učestalije posete još više ojačati naše prijateljstvo.



Izvor: Pink, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar