Otkriveni NOVI DETALJI IZ ISTRAGE: Evo ko stoji iza eksplozije ruskog gasovoda “Severni tok”? (VIDEO)

Događaj koji je digao na noge nemačku, švedsku, dansku i rusku javnost i istražne organe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Printscreen/youtube

Nemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) pretresla je stan na području Nemačke i saslušala žensku osobu, u okviru istrage koja se vodi oko sabotaže gasovoda Severni tok, piše danas “Dojče vele”.

Tokom protekle nedelje BKA je, kako su objavili nemački mediji, u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana osobe koja nema status osumnjičene. Radi se o bivšoj partnerki jednog ukrajinskog osumnjičenog protiv koga se vodi konkretna istraga.

Ona je saslušana, a kako tvrde nemački mediji, zaplenjen je i njen mobilni telefon. Svedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju očigledno jedno zajedničko dete. Oni su, kako se dalje navodi, jedno vreme i živeli zajedno.

Istražni organi BKA su, sudeći po informacijama medija, uzeli jednu probu DNK tog deteta kako bi je uporedili s DNK pronađenim na jahti “Andromeda”, koja je takođe u fokusu istrage.

Na taj način nameravaju da provere da li se osumnjičeni Ukrajinac u septembru prošle godine zaista nalazio na tom plovilu. Portparolka nemačkog Saveznog državnog tužilaštva potvrdila je da je “25. maja u Frankfurtu na Odri izvršena pretraga stana jedne osobe koja se ne sumnjiči”.

“Dojče vele” ističe da se radi verovatno o jednom od najeksplozivnijih istražnih postupaka u istoriji SR Nemačke. Savezno državno tužilaštvo već mesecima pokušava da rasvetli okolnosti napada na gasovod Severni tok u septembru 2022.

Istraga se vodi zbog sumnje u “protivustavnu sabotažu” na dnu Baltičkog mora. Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala i Savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinioce koji su uništili cevi nemačko-ruskog gasovoda na dubini od oko 70 metara ispod površine mora. U fokusu interesovanja nemačkih istražitelja već neko vreme je 15 metara duga jahta “Andromeda”.

Ona je, kako se sumnja, početkom septembra prošle godine napustila luku u Rostoku, na nemačkoj baltičkoj obali. Osobe koje su se u trenutku isplovljavanja verovatno nalazile na njoj, po svemu sudeći, dali su iznajmljivaču plovila falsifikovane pasoše.

BKA je tokom istrage na toj jahti kasnije otkrio i tragove eksploziva. Sudeći po istraživanju nemačkih javnih servisa WDR i NDR, kao i dnevnog lista “Zidojče cajtung”, navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem “Andromede” vodi ka Ukrajini, i to prema krugovima ukrajinske vojske.

Najpre se u tom kontekstu spominje jedna turistička agencija u Varšavi, koja je očigledno služila samo kao paravan, odnosno falsifikovan rumunski pasoš koji je, prema saznanjima nemačkih istražnih organa, očigledno koristio mlađi Ukrajinac.

On je, kako se sumnja, povezan s ukrajinskom vojskom, dodaje “Dojče vele”. Istražitelji se bave i drugim osobama, koje smatraju mogućim pomagačima grupe koja je, kako se sumnja, izvela napad.

Osim nemačkog istražnog postupka, istraga o okolnostima napada na gasovod Severni tok trenutno se vodi i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Tim slučajem se bave i danski i švedski organi, ali se o trenutnom statusu istražnog postupka u te dve zemlje za sada ne zna gotovo ništa. Nadležno Državno tužilaštvo u Švedskoj nedavno je navelo:

– Raspolažemo dobrom slikom o tome kako je ta akcija izvedena.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar