EKSPERTI “OŽIVELI” SLAVNOG EGIPATSKOG FARAONA: Otkriveno kako je izgledao Tutankamon (FOTO)

Čuveni "dečak kralj" je otkriven zajedno sa ostalim dragocenostima koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube
Međunarodni tim eksperata “oživeo” je egipatskog faraona Tutankamona.
Kako piše Dejli mejl, naučnici iz Brazila, Australije i Italije su, uz pomoć digitalnog modela, rekonstruisaliTutankamonovo lice od njegove mumificirane lobanje.
Rekonstrukcija je otkrila mladalačko i živahno lice faraona koji je umro u tinejdžerskim godinama pre više od 3.000 godina.
Brazilski grafički ekspert Cicero Moraeš, koji je koautor studije, kaže da mu Tutankamon izgleda kao mlad čovek nežnog lica:

Gledajući u njega, više vidimo mladog učenika nego političara punog odgovornosti, što njegovu istorijsku ličnost čini još zanimljivijom“.
Čuveni “dečak kralj” je otkriven zajedno sa ostalim dragocenostima koje je pronašao britanski arheolog Hauard Karter 1922. u egipatskoj Dolini kraljeva.
„To je bio detektivski posao, gde smo spajali tragove informacija kako bismo došli do 3D modela lobanje“, kaže Moraeš.
Zatim su odredili veličinu usana, poziciju očiju, visinu ušiju i prednju stranu nosa.
Sve projekcije su zasnovane na statističkim studijama koje su sprovedene CT skeniranjem živih pojedinaca od nekoliko različitih predaka“, objašnjava.
Ovo nije prvi put da su naučnici pokušali da rekonstruišu lice mladog faraona, pošto je to već učinjeno 2005. godine.
Majkl Habiht, egiptolog i arheolog sa Univerziteta Flinders u Australiji, koji je koautor studije, kaže da ima mnogo sličnosti između te dve rekonstrukcije.
„Naša rekonstrukcija je vrlo slična onoj koju je sproveo francuski tim pre nekoliko godina. Takođe se uklapa sa istorijskim opisima Tutankamona“, istakao je Habiht.


Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar