Evo šta treba da znate ako vam je dete dobilo boginje pred odlazak na letovanje

Roditelji u toj situaciji mogu da se nađu u nedoumici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/jump1987

Boginje su često nepredvidivo virusno oboljenje koje uglavnom počinje temperaturom i bolom u grlu. Česte su i tokom leta, što može da predstavlja poseban problem ukoliko ste zakazali porodično letovanje.

Zbog toga možete da se nađete u nedoumici da li svakako treba da krenete na odmor ili je potrebno da otkažete letovanje i ostanete kod kuće. Da biste doneli ispravnu odluku, najpre morate da razlikujete boginje od obične prehlade ili gripa.

Naravno, najočigledniji pokazatelj su promene na koži u vidu crvenih tačkica, međutim, ova promena obično ne nastupa prva – kao što je navedeno, obično se prvo javlja bol u grlu, te je potrebno razlikovati ova dva oboljenja.

Ukoliko je potvrđeno da vaše dete ima boginje, obično ćete dobiti savet od pedijatra da otkažete letovanje i da ostanete kod kuće. Tada možete na vreme da reagujete i reorganizujete svoje letovanje ako je to potrebno.

Ali, šta da radite u slučaju da ste već na moru, a vašem detetu su počele da izbijaju boginje?

U takvim situacijama najbolje je da reagujete preventivno – dakle, obezbedite sebi i svojoj deci zdravstveno osiguranje kako ne biste morali da razmišljate u slučaju nepredvidivih situacija. Raspitajte se u smeštaju u kojem ste odseli o dežurnom lekaru koji će vam pružiti pomoć i dati savete za pravilan oporavak.

Veoma je važno da izolujete dete – dok izbijaju nove boginje, vaše dete je zarazno i bolest može da prenese na bilo koga ko dolazi u kontakt s njim ili sredstvima za njegovu higijenu ili posteljinu.

Ako vaše dete ima boginje na moru, nikako nemojte da ga izlažete suncu i da ga vodite na plažu. Isto tako, bitno je da ograničite unos belančevina i šećera (jaja, čokolada i slično) jer ovakve namirnice povećavaju tegobe koje dete ima – svrab po koži i izbijanje novih boginja.

Šetajte sa detetom na moru – ne zatvarajte ga u sobu

Ne treba da zatvarate dete u sobu. Šetnje predveče kad zađe sunce i davanje oduška detetu neće niko zameriti.Izvor: Objektiv.rs, grckainfo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar