Rešenje godine za električne automobile? TRAKE na putu za punjenje usred vožnje!

Tim stručnjaka iz Štutgarta napravio je eksperiment na deonici puta koju su prekrile magnetne trake. Vozači će sada moći da pune vozila i tokom vožnje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Budućnost je stigla? Električni automobili moći će da se pune i tokom vožnje

Do juče je ovako nešto zvučalo kao deo naučno-fantastičnog filma, ali realnost nam je po ko zna koji put pokazala da je u 21. veku sve moguće i da većina inovativnih ideja dolazi pre očekivanog vremena.

Baterije u električnim automobilima se brzo prazne, naročito zimi, ali Nemci su pronašli način kako da se one u budućnosti pune tokom vožnje. Futuristička ideja u praksi, prenosi portal swr.de.

U okolini Univerziteta u Štutgartu deo kolovoza “prekriven” je posebnim magnetnim trakama koje služe za trenutno punjenje e-automobila tokom vožnje. Put je obeležen narandžastim i plavičastim trakama koje izgledaju kao delovi slagalice.

“Prvi testovi pokazali su sjajne rezultate – beskontaktno punjenje električnih automobile dobro funkcioniše”, kaže Nejlia Parspur iz Instituta za konverziju električne energije.

Ona je dodala da se energija u ovom slučaju prenosi isključivo vožnjom. “Dinamičko induktivno punjenje” naziv je tehnologije na kojoj tim Nedžile Parspur radi od 2020. godine. Za razliku od takozvanog provodnog punjenja – odnosno punjenja električnog automobila preko kabla – baterija se može puniti beskontaktno induktivnim punjenjem.

Dakle, nova tehnologija ne zahteva utičnicu ili debeo kabl. Umesto toga, dovoljno je da je automobil iznad označenog puta.

Ovo nije u Nemačkoj prvi slučaj punjenja električnog vozila tokom vožnje. U Braunšvajgu od 2014. godine postoji javni autobus pod imenom Emilom čiji se električni pogon induktivno puni.

Međutim, process punjenja već devet godina ima jednu slabu tačku – da bi se autobus na taj način punio, on mora da ipak stoji na posebnoj platformi na putu desetak minuta. Stručnjaci se slažu da ta varijanta punjenja e-automobila nije ostvariva na duže staze gledano iz ugla saobraćaja u dinamičnim gradovima i kad su gužve.

Zbog svega navedenog, tim stručnjaka iz Štutgarta zakoračio je dalje od ostalih, stvorivši posebne magnetne trake na putu.

“Ispod kolovoza su postavljeni namotaji kroz koje teče naizmenična struja. Postoji naizmenično magnetno polje. Kolovoz i e-automobil su dakle, spojeni magnetnim poljima. Na dnu automobila nalazi se i magnetni kalem koji prima magnetno polje i to na udaljenosti od dvadesetak santimetara”, rekla je Nejlia Parspur.

Ovo magnetno polje koje se stalno menja omogućava prenos energije i pretvaranje u električnu energiju. Put tačno prepoznaje gde je automobil i prenosi struju samo tamo. Podaci se mogu prenositi i putem, pa se kasnije može utvrditi ko je koliko struje napunio.

Planer saobraćaja sa Univerziteta u Štutgartu Manfred Vaker vidi mnogo potencijala u ovom načinu punjenja e-automobila.

Izraelska kompanija Electreon već je izgradila nekoliko funkcionalnih stanica za punjenje u različitim zemljama. S tim u vezi, Vaker najavljuje da su se i za Nemačku planirale do 2025. godine dve staze na putu, dužine oko jednog kilometra.

Treba reći i da u Kalrsrueu već postoji deonica puta od stotinjak metara preko koje vozi e-autobus. Ali ova ruta za beskontaktno punjenje postiže efikasnost od samo 85 posto. Za razliku od tima u Štutgartu koji je na deonici oko Univerziteta postigao efikasnost od 92 odsto.

Manfred Vaker smatra da će nova ideja za trake na putu proći jer će se one koristiti pre svega za e-automobile koji su lakši od e-autobusa.

“Vozilo će biti lakše, trošiće manje energije. Tako ćemo uštedeti struju“, kaže Vaker.

Još nije jasno da li će na kraju zaista biti potrebno manje struje za ovu ideju. Ipak, jedno je sigurno – postoji velika prednost dinamičkog punjenja. Ako se baterija može stalno puniti dok ste na putu, ne mora biti tako velika i teška kao kod konvencionalnih električnih automobile. To bi uštedelo litijum recimo.

Baterija sa induktivnim punjenjem pored toga neće morati da se puni svaki put do kraja, jer će se uvek puniti u pokretu vozila. Dovoljno je da bude 50 posto napunjena. Ovo će sprečavati kvarove i produžiti trajanje baterija, što će zauzvrat štedeti resurse.

Na kraju dolazimo i do cene projekta, odnosno postavljanja traka. Za sada je računica da je potrebno oko 1.000 evra po metru. Očigledno je projekat preskup, zbog čega će morati mnogo toga da se poklopi čak i u najrazvijenijim zemljama sveta da bi vozači e-automobila mogli da tokom vožnje beskontaktno pune vozilo.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar