UZNEMIRUJUĆE VESTI: Radioaktivni oblak iz Ukrajine ide ka Evropi

U Poljskoj zabeležen porast radijacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/tatlin

Uništavanje municije sa osiromašenim uranijumom, koju je Zapad isporučio Ukrajini, dovelo je do pojave radioaktivnog oblaka koji se već kreće ka Evropi, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku u gradu Siktivkaru u Rusiji.

Takođe je kazao i da je u Poljskoj već zabeležen porast radijacije.

U istočnim regionima Poljske zabeleženi su skokovi radijacije u vazduhu, posebno bizmuta, koji se pojavljuje nakon raspada osiromašenog uranijuma.

“Ono što u Kijevu na sve moguće načine pokušavaju da prećute, ipak izađe na videlo. Ako je još nekako moguće kontrolisati situaciju unutar Ukrajine, onda to definitivno nije moguće van nje. 15. maja merni instrumenti u Lublinu zabeležili su nagli porast bizmuta. Njegov učinak premašio je prosek za šest do sedam puta. Šta ovo ukazuje”- pišu strani mediji.

Patrušev je ujedno i skrenuo pažnju na to da je predsednik SAD Džo Bajden juče stigao u Hirošimu na samit G7.

– Lideri zapadnih zemalja će pod pritiskom SAD takođe razgovarati o pomoći Ukrajini. Amerikanci su više puta u istoriji ‘pomogli’ zemljama. Ukrajini su takođe ‘pomogli’ – izvršili su pritisak na svoje satelite i isporučili su municiju sa osiromašenim uranijumom. Njihovo uništavanje je dovelo do toga da se radioaktivni oblak uputio ka Zapadnoj Evropi. U Poljskoj je već zabeležen porast radijacije – rekao je Patrušev.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar