Petar Petković: Kada se pomene Rezolucija 1244 Besnik Besljimi skače kao oparen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su pregovori sa Besnikom Besljimijem u ponedeljak u Briselu bili veoma teški

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su pregovori sa Besnikom Besljimijem u ponedeljak u Briselu bili veoma teški, da su trajali više od osam sati, kao i da je sa njim gotovo nemoguće razgovarati ozbiljno.

Petković je za tv Pink rekao da, dok je naša strana na pregovore došla spremna sa više od sedam eksperata i sa svim predlozima i dokumentima, a i Evropska unija je izašla sa određenim predlozima šta dalje u pravcu izrade statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i daljih koraka za delovanje zajedničke komisije za nestala lica, prištinska strana je došla skroz nepripremljena.

“Umesto da to bude tema, a mi smo došli pripremljeni da damo naše sugestije i predloge i napravimo korak dalje, Besljimi je došao bez ijednog papira o temama o kojima je trebalo da s razgovara i rekao je da će svoje odgovore poslati za sedam dana. Oni ne žele da razgovaraju a za nas je uvek prva tema ZSO i svi incidenti na terenu se dešavaju zato što nema mehanizma za zaštitu kolektivnih i individualnih prava Srba na KiM”, rekao je Petković.

Ocenio je da se Besljimi time što je izjavio da ne zna šta je to ZSO, šegači i sa dijalogom sa EU i posrednikom u dijalogu. Petković je rekao da je neozbiljno da Besljimi ulazi u detalje pregovora oko energetike, nestalih lica, slobode kretanja, statuta ZSO jer daje samo političke ocene i brutalno napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpski narod na Kosovu i Metohiji.

“Nisam mu ostao dužan i odgovorio sam mu kako zaslužuje. Kada on spomene svoj ustav ja iznesem naš i kažem da je na snazi i Povelja UN i rezolucija 1244. po kojoj Kosovo nije niti će biti država. Stalno je govorio da to mora da se završi međusobnim priznanjem, a ne mora niti će, jer to nije cilj dijaloga. To nije mandat dijaloga, mandat je normalizacija odnosa koja podrazumeva da se uspostavi normalan svakodnevni život i kada je reč o tablicama, da ljudi slobodno mogu da se kreću”, rekao je on.

Dodaje da Priština sve vreme koristi temu nestalih da bi ućarila neke političke poene i da bi tom temom napadala Srbe, ali da kada treba nešto konkretno uraditi, oni beže od pitanja nestalih.

“Mi smo dve godine čekali da dođe do usvajanja Deklaracije o nestalim licima, zato što je Aljbin Kurti sve vreme odbijao tekst deklaracije koju je predložila EU. Mi smo odmah sve prihvatili, zato što je nama u interesu da se to reši. Mi to pitanje vidimo kao civilizacijsko, a ne kao političko. Ali oni neće o tome da razgovaraju”, naglasio je Petković.

Navodi da je Besljimi zapretio da će izaći sa sastanka kada je on predložio da dođe Veljko Odalović, kao predstavnik vladine Komisije za nestala lica. “Tu sam ja otvorio pitanje smisla tih razgovora gde ne mogu eksperti da učestvuju, gde se pravi farsa od dijaloga, gde se Prištini popušta i dozvoljava da se tako ponaša”, rekao je Petković.

Kaže da, kada se pomene Rezolucija 1244, Besljimi skače kao oparen.

“On ne može da podnese da čuje reč kompromis, njega to ne interesuje. Hoće da rešava pitanje ZSO i tog Statuta, tako što će se odluka donositi po nekakvih pet kriterijuma koji su oni utvrdili i da tako treba da bude. To ne piše ni u jednom sporazumu. Zna se šta piše u opštim principima, ali njega to ne interesuje. Posebno se iznervira kada mu pročitam tačku 16D, gde se kaže da ZSO treba da bude finansirana preko Beograda”, navodi direktor Kancelarije za KiM.

Ističe da predsednik Aleksandar Vučić stalno govori stranim državnicima i pregovaračima da Priština nikada neće formirati ZSO i da, kako odmiče vreme, vidimo da je u pravu. “Zato je važno da razumemo da mi moramo da razgovaramo i pregovaramo da ne bi bili optuženi i da ne bi snosili odgovornost nizašta, jer oni su čedo Zapada, i šta god oni uradili, njih neće da krive, a mi imamo naš narod dole i šta ćemo da radimo ako krenu na naš narod”, poručuje Petković.

Dodaje da sada hoće nasilno da inaugurišu, kako je rekao, okupacionog gaulajtenra, u gradonačelnika Kosovske Mitrovice koji je dobio je 800 glasova, a gde živi 98 odsto Srba. “Koga će da predstavlja on koji je nastupao ispred Kurtija, čiji je on gradonačelnik na izborima na kojima je izašlo 3.4 odsto ljudi. Da li postoje negde u Evropi ili Americi takvi izbori?”, pita Petković.

Konstatovao je da se licemerje Zapada prema Srbiji vidi i na primeru Saveta Evrope i sasvim pristojnom zahtevu Srbije. “Oni ne mogu da podnesu sadašnju činjenicu da brane teritorijalni integritet Ukrajine, a pozivaju se na međunarodno pravo, a oni su ti koji su sve to pogazili u slučaju Srbije.

Mi smo tražili da se poštovanje teritorijalnog integriteta odnosi i na sve ostale zemlje članice Saveta Evrope, i pri tom nismo spominjali Srbiju. Nisu hteli da prihvate”, rekao je Petković.



Izvor: Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar