Predsednik Srbije POD DUPLIM PRITISKOM: Evo šta je prava pozadina Lajčakovih poruka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS1

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održao je više sastanaka na Kosovu i Metohiji, a kako Novosti saznaju iz diplomatskih izvora, on je na sastanku sa Srbima na severu govorio da “tamo gde nema normalizacije ima konfrontacije”.

Jasno je istaknuto da bi u slučaju bilo kakve eskalacije prilika na terenu, za to bio optužen Beograd, što bi predsednika Aleksandra Vučića i državu Srbiju stavilo u težak položaj.

Kako prenosi sagovornik Novosti, Lajčak je svestan da se predsednik Aleksandar Vučić danas nalazi pod dvostrukim pritiskom i to je karta na koju Kurti perfidno igra…

– Sa jedne strane Srbi sa severa Kosova i Metohije traže jaču zaštitu i jači odgovor države i predsednika Vučića zbog učestalih provokacija i maltretiranja kojem su izloženi od strane vlasti u Prištini. Sa druge strane, pritisak međunarodne zajednice na predsednika Vučića je sve snažniji. U slučaju problema na terenu, predsednik Vučić će biti u deset puta težoj situaciji nego Kurti i Beograd i Srbija bi bili proglašeni dežurnim krivcima – objašnjava naš izvor.

Kako dodaje, Kurti je toga itekako svestan i upravo zbog toga na sve načine pokušava da izazove neodmerenu reakciju srpskog naroda.

– Kurti svesno svakodnevno povlači poteze u cilju izazivanja sukoba, kako bi isprovocirao nedomerenu reakciju Srba sa severa. Kurti želi da Srbe pritera uza zid ne bi li naterao zvanični Beograd da reaguje, čime bi Srbija bila gurnuta u sukob sa međunarodnom zajednicom. U svakom scenariju Vučić i Srbija bi bili označeni kao odgovorni za eskalaciju situacije na terenu – objašnjava sagovornik Novosti.

Podsetimo, i sam predsednik Vučić više puta je istakao da itekako dobro zna na šta je Kurti spreman, zbog čega je preko potrebno da se sačuva mir, a da sve odluke i poteze Beograd povlači hladne glave u vremenu kada nam je manevarski prostor toliko sužen.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar