IMALI LAJV PRENOS UBISTVA U ATINI: Miljkovićev kum nastavio da svedoči

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje pripadnicima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Svedočenje je danas nastavio treći svedok saradnik, Nikola Spasojević koji je na prethodnom suđenju priznao svoje ali i učešće Belivuka i Miljkovića u ubistvu karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda, kao i u likvidaciji Gorana Mihjalovića.

Spasojević je inače Miljkovićev kum, a pre hapšenja sa kriminalnom grupom 4. februara 2021. radio je i kao obezbeđenje repera Stevana Đurića Raste.

Dvostruko ubistvo na Krfu

Svedok saradnik potom je prešao na ubistvo na Krfu.

– Što se toga tiče, Veljko me je kontaktirao preko Skaja, pitao me da li bi došao na letovanje sa tadašnjom devojkom u Grčku, jer treba da obavimo neki poslić. Rekao sam “dobro, ali nemam novac”. On je rekao “dođi samo, ne brini, sve će biti plaćeno”. Meni auto nije radio, pa su mi rekli da će mi Markov otac dati ovlašćenje za citroen C4. Markov otac i ja smo otišli do AMSS i tu mi je dao ovlašćenje. Posle par dana, ja sam krenuo, spakovali smo se devojka i ja i krenuli u Grčku. Miljković mi je dao foto aparat Nikon, koji sam poneo. Išli smo preko Bugarske, jer je oko korone bio problem sa zatvaranjem granica. Tek kada smo ušli u Grčku javili su mi da dođemo u mesto Nikiti – ispričao je, navodeći da ga je tamo sačekao Belivuk.

– Veljko je tamo bio sa suprugom i dvoje dece, imali su apartman do mora, a nama su iznajmili apartman iznad. Veljko je rekao da treba da idemo da nađemo neku lokaciju, poneli smo foto aparat, prerušili smo se, ja sam obukao lanenu košulju i slamneni šešir, Veljko je isto nosio šešir. To je prvi prst, išli smo da nađemo neku specifičnu, dugačku plažu, al se ispostavilo da je ta plaža na Krfu i da to nije ta plaža. Veljko me pitao da li umem da vozim gliser, rekao sam mu da umem – nastavio je svedočenje o ubistvu Alana Kožara i Damira Godžića na Krfu.

– Bili smo i dalje tamo, otišli smo porodično na ručak i Veljko je preko bukinga tražio neku kuću. Tako je i našao. Uporedio je slike koje je dobio na Skaj i tu kuću koju je našao na bukingu. Radovao se, tada sam i saznao da je jurio Alana Kožara i da treba da ga likvidiraju – naveo je i objasnio da je tada došlo vreme da idu na Krf.

– Veljko i ja smo citroenom krenuli na Krf, a moja devojka je ostala sa Veljkovom suprugom i njihovom decom. Mi smo otišli do Igumenice, a onda do Sivote, tu nas je dočekao Nebojša Janković to je bila mala kućica, dvospratna. Stigli smo kasno uveče, smestili stvari i to veče ili sutradan, došao je jedan mlađi momak Student na skaju i jedan stariji isto iz Crne Gore, ćelav – ispričao je on navodeći da su oni bili egzekutori na Krfu.

– Na ostrvo su prvo, gliserom koji je taksi otišli Veljko i Student, a sutradan za njima Janković i taj stariji Crnogorac, ja sam ih vozio do centra Sivote na taj taksi gliser. Ja sam sačekao momka, na skaju Kortez, koji je trebao da donese lažna hrvatska dokumenta za mene, dozvolu za vožnju glisera, na ime Marko Salopek. On je isto trebao da iznajmi glisere i kvad, za posle likvidacije da se beži – nastavio je Spasojević sa zastajkivanjem, pa ga je sudija pitala da li je dobro, ali je on nastavio.

– Imali smo dve lokacije na ostrvu Krf, jednu gde smo bili ja Belivuk i Student, a drugu na kojoj su bili Janković i drugi. Odustalo se tada, ja sam trebao da vozim gliser, a Janković i ovi da izvrše likvidaciju, jer sam rekao da je rizično jer gliser ima GPS i da je rizično da se vozimo na drugu stranu ostrva. Rekao je da mu pišem da odustajem, i on je to poslao Radoju Zviceru. Mi smo se vratili trajektom pošto sam odustao, proveli smo još par dana u Sivotu, Veljkova porodica, Janković, moja devojka i ja. Veljko mi je posle rekao da odem da pokupim ljude u Solunu koji će to da obave, tu je bio Rosi, koji je bio u Atini, Giba i još dva momka. Odvezao sam ih do Sivote, oni su prešli na ostrvo a ja sam se vratio u Nikiti. Posle dva ili tri dana sam ostavio Jankovića u Solunu, jer je on ilegalno trebalo da pređe granicu a ja i devojka smo se vratili kući – završio je izlaganje o dvostrukom ubistvu na Krfu.

Atina, ubistvo Dedovića i Stamatovića

– Sledeće krivično delo u kom sam učestvovao je Atina. Veljko je tražio da ga vozim, išao sam svojim pasošem. Dogovor je bio da idem dva sata pre njega i da ga čekam na prvoj pumpi kada se pređe granica, ali rekao sam mu da nemam dovoljno para za gorivo i putarinu, pa smo se našli ovde na jednoj pumpi da mi da novac – ispričao je Spasojević govoreći o ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u jednom restoranu u Atini.

– Našli smo se na pumpi u Grčkoj putovali smo celu noć, pred jutro smo došli u Atinu. Kontaktirao je usput sa drugom koji je trebalo da nas dočeka, neki Rosi na Skaju. On nam je poslao lokaciju podzemne garaže gde treba da ostavio auto, odatle smo uzeli taksi i otišli do stana gde smo bili smešteni. Ne znam Rosijevo ime, ali bih ga prepoznao. Sutradan mi je Veljko rekao zašto smo došli, da treba da bude likvidiran visokopozicionirani škaljarac, Lisac, za kog mi je posle rekao da je Dedović – naveo je on i rekao da je u narednim danima opservirao po jednom tržnom centru, da eventualno “primeti Lisca”.

– Inače ubice su Lainović, Milinko Brašnjović, neki Leptir i Matori – rekao je on.

Kobnog dana, kako je naveo Veljko je sa Rosijem išao do tržnog centra da pokušaju da nađu Dedovića, a on je ostao u stanu.

– U jednom nadimku mi je na Skaj, ja sam na njemu bio Topalović, javio da spakujem stvari iz stana i da ga sačekam. Došao je sa Rosijem, oni su vozili renta kar auto. Rekli su da su našli Dedovića i da su počeli da se dopisuju sa četvoricom iz tima ubica. Bio je lajv prenos, Lainović je pisao kako kreću, kako stižu tamo, javilli su Lainović i Brašnjović kada su završili. Prvo nisu znali da su stvarno ubili Dedovića i Stamatovića jer je na grčkoj televiziji išao kairon da su ubijena dva ruska državljana, ali je posle 10 minuta od nekoga dobio potvrdu – ispričao je detalje zločina svedok saradnik.

Kako je naveo, sutradan su krenuli on i Belivuk nazad “ali je bilo teško izaći iz Atine jer su bile demonstracije”, ali su prvo otišli do Soluna.

– Sačekali smo da padne veče, išli smo i jeli. Oko 19 sati sam ga odvezao do hotela blizu luke, po njega je došao rendž rover makedonskih tablica, dogovor je bio da ga ja pokupim kada uđem u Srbiju, ali se nešto iskomplikovalo i javio je da ja nastavim, a da Nenad Đeneral dođe po njega – nastavio je izlaganje kako su se vratili u Srbiju.

Rekao je da je posle tog ubistva dva puta išao u Makedoniju da Lainoviću i Brašnjoviću nosi novac.

– Zaboravio sam, dok smo bili u Atini. Belivuk mi je pokazao na svom kriptovanom telefonu vezanog Mirka Kojića kog su zvali Svinja, u prostoriji u Ritopeku je bio vezan. On i Belivuk su se zezali, pošto im je dogovor bio da jednom ubije Veljko, a drugi put Marko i da je pošto je Miljković ubio Mihajlovića bio Veljkov red. Za to ubistvo su korišćena dva kombija koji su stajali na stadionu Partizan i korišćeni su za navijače – progovorio je i o ubistvu Kojića, Miljkovićevog kuma koji se vodi kao nestao.

Spasojević se vratio na to da je posle Atine Lainoviću nosio novac u Skoplje.

– Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, a da je Brašnjović prvi prišao Dedoviću i da mu je “prosuo mozak u supu”, a da je Lainović ubio Stamatovića – nastavio je izlaganje.

Prvi put, kako je naveo, odneo im je 2.600 evra, a drugi put 36.000 evra i rolex.

– Drugi put je nova bio u četiri koverte, sa mnom su krenula još tri momka, ali nisu znali kome i šta nose. Belivuk mi je dao novac i za put, za ručak i po 50 evra za momke koji su išli sa mnom – naveo je svedok saradnik i nastavio svedočenje o ubistvu Lainovića.

Spasojević o ubistvu Ljubomira Kiće Markovića

Potom je počeo da priča o ubistvu Ljubomira Kiće Markovića, kog su kako je naveo, zvali Košarkaš.

– Kritičnog dana sam bio na stadionu, uveče sam otišao da radim u klubu Gotik. Ne znam da li je Veljko došao tamo ili me je zvao, rekao je da pokupim Ljubomira Lainovića, koji je na skaju bio Džihad i Džon, rekao je da mu ponesem neke lekove za prehladu, jer je Lainović bio prehlađen i nešto toplo da obuče. Otišao sam po Lainovića i odvezao ga u stan u 27. marta u kom je ranije pokojni Vlastimir Milošević živeo sa porodicom – otkrio je nove detalje svedok saradnik. On je naveo i da je nekoliko dana obilazio Lainovića u tom stanu.

– Jednom mi je rekao, jaki ste vi kad ja moram da vam rešavam stvari na tribini, i rekao mi da je ubio Kiću – rekao je svedok saradnik.

Supruga Marka Miljkovića danas prvi put na suđenju klanu

U sud je danas prvi put došla i supruga Marka Miljkovića.

Ona do sada nije dolazila u publiku da prati suđenja, već je samo dolazila suprugu u posete.

Miljkovićeva supruga, Tanja, u hodniku stoji i čeka početak suđenja sa advokatima i optuženim Nikolom Stefanovićem, optuženim koji se brani sa slobode.

Optuženi dovedeni u sud

U dva konvoja marica u pratnji policije iz Centralnog zatvora su prebačeni optuženi koji tamo borave.

Uz zavijanje policijskih sirena, Ustanička ulica povremeno je bila zatvorena za saobraćaj.



Izvor: Kurir, Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar