Svaki dan to radite barem 30 minuta: Lekar otkrio šta najviše utiče na dužinu i kvalitet života

Ovo najviše pomaže kad je u pitanju zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi bi voleli da znaju recept za dugovečnost, te neretko traže savete od starijih ljudi koji su dočekali stotu. Stil života umnogome utiče na njegov kvalitet, a doktor Piter Atia koji se specijalizovao za dugovečnost, otkrio je da je tajna u jednoj važnoj stvari.

Naime, on tvrdi da vežbanje tri sata nedeljno nije neophodno samo za bolje zdravlje već i da može smanjiti rizik od rane smrti za 50 posto.

– Vežbanje je promena koju možemo učiniti da bismo uticali na dužinu i kvalitet života, a najmanje ga koristimo – rekao je.

Podstaknuo je ljude da u svoju rutinu uključe trening snage i kardio vežbe – Kako biste pokrili osnove, dižite tegove. To je jedna od stavki koje se najviše povezuju s dugovečnošću, ali nemojte zanemariti održavanje kardiorespiratorne kondicije – dodao je.

Jednostavno rečeno, ako krećete od nule, vežbanje u trajanju od 30 minuta dnevno, šest dana u nedelji, može uticati na to da rizik od smrtnosti bude manji.

Foto: Printscreen/YouTube/Mady Morrison

Prema klinici Mayo, trening snage pomaže u produženju života, ali i razvoju jakih kostiju, upravljanju težinom, poboljšanju kvaliteta života, upravljanju hroničnim stanjima i izoštravanju veština razmišljanja. S druge strane, kardio vežbe teraju srce i pluća da bolje rade, čime pumpaju više krvi i kiseonika po telu.

– Znamo i da je vežbanje eliksir za zdravlje mozga i neverovatno je koliko je efikasnije od ishrane, čak i od sna. I te stvari su nam potrebne, nemojte ih zanemariti – upozorava dr Atia.

Prema lekaru, svako bi trebao težiti unosu voća i povrća, ugljenih hidrata bogatih vlaknima, proteina i zdravih masti. Preporučuje i dovoljno sna te meditaciju.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar