Neonatalni test novorođenčadi na SMA o trošku države, izdvojena sredstva

Ministarka Grujičić saopštila lepe vesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Neonatalni skrining novorođenčadi na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) ubuduće će se raditi o trošku države, a Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) već je izdvojio sredstva za to, rekla je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić prilikom posete UKC Kragujevac.

U Srbiji se godišnje otkrije oko pet slučajeva SMA, a skrining će, kako je najavila Grujičićeva, biti uveden u sva porodilišta.

– Sada je organizacija toga na Institutu za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ i RFZO, zato što ta deca, ukoliko se otkrije, u prvoj godini života treba da dobiju lekove. Država je izdvojila ogromna sredstva, 4,3 milijarde dinara za lečenje dece sa retkim bolestima, a izdvojiće još više ukoliko bude potrebe – poručila je ministarka.

Fond za upućivanje za lečenje u inostranstvu, Ministarstvo zdravlja će, kako je Grujičićeva najavila, vratiti u nadležnost RFZO-a.

– Oni imaju kompletnu infrastrukturu koja to može da podrži, a ne treba ministarstvo time da se bavi. Pravilnik fonda takođe mora da se promeni, i to najverovatnije u narednih mesec dana, zato što moraju da se prošire indikacije. Ako imate jedan ili dva slučaja godišnje, vi nikada ne možete da steknete iskustvo kako to da lečite – rekla je ministarka.

– Ubuduće ćemo postupati tako da specijalisti iz inostranstva dođu kod nas i leče tu decu ovde, do toga da deca odu tamo, pa da terapiju održavanja primaju kod nas, jer nema potrebe da se nekome kaže da ide, nekome da ne ide – to je profesionalna šizofrenija i to nećemo dozvoliti – poručila je Grujičićeva.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar