“Dokazaće se da cela priča o samoproglašenoj državi Kosovo počiva na užasnim zločinima koji su počinjeni”

Drecun je rekao da je veoma važno da je sudski proces uopšte počeo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

U specijalizovanom Sudu za zločine na Kosovu i Metohiji, juče je u Hagu, počelo suđenje bivšim vođama takozvane oslobodilačke vojske Kosova OVK, Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju.

Oni su optuženi za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora na KiM, i na dva mesta na severu Albanije, nad najmanje 407 pritvorenika, među kojima su bili Srbi, Romi i nelojalni Albanci, od kojih je 102 ubijeno.

Svi optuženi ponovo su se izjasnili kao nevini, po svim tačkama optužnice, dok su sa druge strane tužioci naveli da će u toku suđenja dokazati da su krivi za te zločine.

Drecun je rekao da je veoma važno da je sudski proces uopšte počeo. Dodaje da je, kada je pre 6 godina formirana radna grupa, koja se bavila prikupljanjem dokaza o zločinima OVK, gotovo niko nije verovao da će biti podignuta optužnica, niti da će doći do procesa.

– Mi smo verovali da će doći, i mnogo smo radili na prikupljanju dokaza. Ono što je bitno jeste da je optužnica zasnovana na ilegalnim pritvorima. Tu se najlakše dokazuje veza između počinjenih zločina i zločinaca – rekao je Drecun.

Kako kaže, identifikovali su 159 ilegalnih pritvora OVK, od toga 6 na teritoriji Albanije.

– Mi smo taj spisak predali Tužilaštvu, tu su imena onih koji su formirali logore, onih koji su bili zatočeni i šta se dešavalo sa njima, kao i ko su potencijalni svedoci. Nažalost, nisu obuhvaćeni drugi zločini, ali saznaće se brutalnosti tih zločina, iako neće pun obim počinjenih zločina – rekao je Drecun.

Ističe da je jako bitno šta piše u optužnici. Dodaje da tu stoji da su ova četvorica učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, u kojem su učestvovali svi od vrha, preko komandanata, do mnogih vojnika.

– Koliko god se trudili da pokažu da ovo nije suđenje OVK, ovo je baš to, i cela je okarakterisana kao zločinačka u optužnici. Verujem da će se dokazati da jesu počinjeni užasni zločini i da je ta organizacija ne samo teroristička, već i zločinačka, kao i da cela priča o samoproglašenoj državi Kosovo počiva na užasnim zločinima koji su počinjeni – rekao je Drecun.



Izvor: Pink

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar