Crna Gora gradi novu deonicu auto-puta ka Srbiji: Spremni su da plate 500 miliona evra

Za sada se pregovara o 22 km auto-puta, za čiju izgradnju Podgorica planira da se zaduži

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen TikTok/negujmo_srbski

Državni sekretar u crnogorskom ministarstvu kapitalnih investicija Admir Šahmanović, rekao je da su u toku preliminarni pregovori za izgradnju druge deonice auto-puta Bar-Boljare od Mateševa do Andrijevice.

– Obezbedili smo grant od šest miliona evra za studiju održivosti za celi auto-put i pripremu projektne i tenderske dokumentacije za nastavak. Studija bi trebalo da pokaže koja će deonica biti rađena sledeća. Za sada pregovaramo o 22 km auto-puta koji će koštati oko 500 miliona evra. Ušli smo u pregovore sa Evropskom komisijom i kao rezultat imamo odobren grant od 40 odsto, 200 miliona besplatnih sredstava. Ostao bi bilo kreditno zaduženje i to sa kamatom od jedan odsto – kazao je Šahmanović.

Prvih 40 kilometara crnogorskog autoputa Bar – Boljare, od Smokovca do Mateševa, otvoreno je u julu prošle godine i odmah se postavilo pitanje o nastavku gradnje prema Andrijevici i dalje do krajnje tačke – Boljara, na granici sa Srbijom.

Ograničenje 100 km/h

Prvi crnogorski auto-put olakšao je putovanje do mora svim crnogorskim vozačima, ali i turistima. Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje “najcrnju” saobraćajnu tačku u ovoj državi – kanjon Morače.

Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Ukoliko izaberete pogrešnu traku, ili promašite prvo isključenje za more nema potrebe za panikom, jer postoji i drugo. Auto-put je pokriven kamerama i sve što se dešava na njemu prate nadležne službe koje će regovati u svim kriznim situacijama.

U slučaju bilo kakvog problema, iz komandnog centra aktiviraju se sve nadležne službe policija, vatrogasci, ali i oni koji održavaju i nadziru auto-put.



Izvor: Objektiv.rs, Blic biznis

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar