Vučević na “Šuman forumu”: Sa generalnim sekretarom EEAS Saninom i ministrima odbrane Bugarske i Кipra

Važni sastanci

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom i ministrom odbrane Republike Bugarske Dimitrom Stojanovim u okviru „Šuman foruma“ u Briselu.

Ministar Vučević je, tom prilikom, istakao da partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije, kao i da je ono u skladu sa nacionalnim spoljnopolitičkim prioritetom, a to je članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Srbija je, prema rečima ministra odbrane, opredeljena da u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama doprinosi jačanju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti, što i dokazuje učešćem u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa, saradnjom sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešćem u njihovim projektima, kao i pomoći drugim organima vlasti u izgradnji kapaciteta za učešće u civilnim misijama EU.

Ministar Vučević istakao je da je strateško opredeljenje Srbije vojna neutralnost, koja ne predstavlja prepreku za saradnju i ostvarivanje dobrih rezultata sa svim zainteresovanim stranama. On je naglasio da se stabilnost u regionu može postići jedino kroz dijalog i saradnju i da stoga Ministarstvo odbrane Republike Srbije neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama.

Ministar Vučević istakao je da je prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i Vojnotehničkim sporazumom, neophodno kako bi se održao mir, a dijalog Beograda i Prištine jedini način da se mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice. Jednostrani i neodgovorni potezi Prištine, ne samo da nanose štetu dijalogu, već utiču na destabilizaciju celog regiona, podvukao je ministar Vučević.

Generalni sekretar EEAS Sanino, govoreći o evropskom putu Srbije, preneo je da je u poslednjem mesecu vidljiv napredak Republike Srbije tokom razgovora i po pitanju dijaloga i po pitanju nacionalne pozicije. On je istakao da vidi da Republika Srbija sa Evropskom unijom ima više prilika nego prepreka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

Tokom današnjeg susreta, Sanino je predložio da se bezbednosna partnerska saradnja proširi i na druge oblasti kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje. Prema njegovim rečima, to bi proširilo i unapredilo saradnju u oblasti bezbednosti kako bi imali zaokružen i kompletan pristup bezbednosti, jer nije dovoljno samo razgovarati o učešću u mirovnim operacijama i misijama. Bezbednost danas, ukazao je Sanino, mora da bude zasnovana na zajedničkoj percepciji izazova i pretnji u svetu.

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se i sa ministrom odbrane Republike Bugarske Dimitrom Stojanovim na marginama „Šuman foruma“ u Briselu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

Dva ministra bila su u prilici da na sastanku analiziraju dosadašnju saradnju u oblasti odbrane i razgovaraju o pitanjima od strateškog značaja, ne samo u oblasti odbrane, već i o unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar Vučević posebno se osvrnuo na zajedničko bojno gađanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Bugarske armije na poligonu „Šabla“ na obali Crnog mora, kao i na obuku pripadnika Oružanih snaga Bugarske na simulatoru aviona MiG-29 na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” u Beogradu.

Ministri odbrane Srbije i Bugarske ocenili su da je saradnja u oblasti odbrane dobra uz mogućnost njenog daljeg unapređenja u oblastima od zajedničkog interesa.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se i sa ministrom odbrane Republike Кipar Mihalisom Jorgalasom.

Na početku sastanka, ministar Vučević čestitao je svom kolegi izbor na funkciju ministra odbrane Kipra, uz želje da će dati pun doprinos unapređenju saradnje u oblasti odbrane i sveukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane Srbije zahvalio je na kontinuiranoj podršci Кipra u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i naglasio da naša zemlja podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija.

On je dodao i da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani u multinacionalnoj operaciji UN na Кipru (UNFICYP) nastojati da i u narednom periodu svojim profesionalizmom, predanošću i zalaganjem opravdaju ukazano poverenje i da će nastaviti da daju doprinos ispunjavanju mandata navedene misije.

Ministri Vučević i Jorgalas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da je karakteriše kvalitativan napredak, imajući u vidu nivo realizovanih susreta i razgovora na visokom nivou, kao i realizovane aktivnosti u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, neopterećeni otvorenim pitanjima i zasnovani na međusobnom uvažavanju i saradnji. Takođe, izraženo je uverenje da će i u narednom periodu, kroz zajedničke aktivnosti i saradnju, biti potvrđeno već dokazano prijateljstvo dva naroda i dve vojske.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar