MOK o nastupu Rusa i Belorusa na OI u Parizu: Jasan odgovor na propagandu Britanaca!

Izgleda da će biti promena narednog leta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/AP

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da bi britanska vlada trebalo da poštuje “autonomiju sporta”,

Nakon što je tražila od sponzora da podrže zabranu učešća ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu.

Sekretarka za kulturu Lusi Frejzer poslala je pismo britanskim izvršnim direktorima 13 partnera MOK-a širom sveta rekavši da “režimima ne sme biti dozvoljeno da koriste sport u svrhe svoje propagande”.

– Nije na vladama da odluče koji sportisti mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima. To bi bio kraj svetskog sporta koji danas poznajemo – navodi se u saopštenju MOK, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Frejzer je u februaru predsedavala samitom 36 zemalja, posle kojeg je objavljeno da one podržavaju zabranu učešća ruskih i beloruskih takmičarima zbog rata u Ukrajini.

– Na sportskim organizacijama je isključiva odgovornost u odlučivanju koji sportisti mogu da učestvuju u međunarodnim takmičenjima isključivo na osnovu njihovih sportskih zasluga. U skladu sa tim, olimpijski sponzori nisu uključeni u proces donošenja odluka. Nadamo se da će britanska vlada poštovati autonomiju sporta – naveo je MOK.

MOK je u januaru saopštio da istražuje način povratka ruskih i beloruskih sportista kako bi se takmičili na Igrama u Parizu.Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar