Dačić i Palma traže da se uvedu SANKCIJE Ruskoj federaciji! Vučićev odgovor očekuje se u četvrtak!

Kako saznajemo, ovaj zahtev nije usklađen sa koalicionim partnerima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO:TANJUG/AP/SAVA RADOVANOVIĆ/Vladimir Milovanovic/Ministarstvo privrede/Shutterstock/Ilustracija

Visoki funkcioner Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i kandidat za poslanika na zajedničkoj izbornoj listi te stranke sa SPS Ivice Dačića, a sada ministar privrede Rade Basta, zatražio je danas u saopštenju da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

– Naša zemlja već plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju – poručuje ministar Basta.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpeo teške ekonomske posledice, nismo doneli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dve strane konačno sesti za pregovarački sto, naveo je ministar Basta.

– Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvek stradaju male države i usled globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima – upozorava ministar Basta.

Prema njegovim rečima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.

– Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zameraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama – dodaje Basta.

Rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, uveren je Basta.

– Ekonomija je ključna za Srbiju i zato kao ministar privrede ukazujem da i pored teške spoljnopolitičke situacije moramo da sačuvamo privredni rast i da se borimo da naši građani bolje žive. Srbija ima svoju ozbiljnu, odgovornu i samostalnu politiku i nastaviće da štiti svoje građane – zaključio je Basta u saopštenju.

Kako Objektiv.rs saznaje, ovaj zahtev nije usklađen sa koalicionim partnerima, a po tom i po drugim pitanjima očekuje se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića najkasnije u četvrtak.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar