Samo na ovaj način se PRAVILNO meri pritisak: Šest pravila koja su bitna da biste dobili TAČNE rezultate

Nemojte da pravite ove greške pri merenju pritiska

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Krvni pritisak je pritisak koji krv vrši na zidove arterija. Ovaj indikator se sastoji od dve vrednosti – sistolnog (gornjeg) i dijastolnog (donjeg) pritiska.

U prvom slučaju, nivo pritiska na vaskularni zid se meri tokom srčane kontrakcije, u drugom slučaju, pritisak se određuje u opuštenom stanju srca, kada je aortni ventil zatvoren.

Gornji pritisak se određuje minutnim volumenom srca, a donji tonusom krvnih sudova. Stopa se smatra 140/90, ako su brojke veće, to ukazuje na hipertenziju, čija komplikacija može biti srčani ili moždani udar.

Foto: Shutterstock

Pravila za merenje krvnog pritiska:

1. Pre merenja pritiska potrebno je zauzeti udoban položaj, opustiti se, saviti ruku i staviti je na ravnu površinu (sto) tako da bude u nivou grudnog koša. Manžetnu (deo merača za pritisak) treba postaviti nekoliko centimetara iznad unutrašnje strane lakta. Svako uzbuđenje povećava pritisak, pa je neophodno meriti indikatore u mirnom stanju.

2. Ruku treba osloboditi odeće, ako manžetna prvo vrši pritisak na odeću, a zatim na kožu, to će povećati performanse. I što je odeća deblja, to će biti veći pritisak.

3. Ako zauzmete pogrešan položaj, u kojem su mišići napeti, indikatori će biti pogrešni. Ne možete prekrstiti noge i ruke, kao i ni dozvoliti da vam nešto pritiska udove.Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar