Na vodi nikako, a OVE namirnice su obavezne: Da li smete da POSTITE u trudnoći?

Postoje situacije kada trudnica ne bi trebalo da posti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada ste u drugom stanju ishrana je od ključne važnosti za zdravlje i razvoj bebe.

Ukoliko ste se pre trudnoće pridržavali posta, sigurno imate dilemu da li to možete da uradite i sada. Pošto se u hrišćanskoj religiji pod postom podrazumeva jelovnik na kome nema mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda (koji su inače izvor proteina) – ovakav način ishrane u suprotnosti je sa preporukama nutricionista koji savetuju trudnicama najmanje tri porcije proteina dnevno.

Kako bi nadoknadili proteine, ukoliko se odlučite da postite, meso zamenite adekvatnim biljnim namirnicama: jedite dosta žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Odličan izvor proteina su i bademi, tofu sir, kinoa, pasulj i leblebija.

Neka vam se ishrana tokom posta, bazira na voću i povrću, takođe nemojte da izbacite masnoće iz ishrane u potpunosti, jer su i one neophodan izvor energije tokom trudnoće. Koristite alternativna, biljna ulja i avokado.

Pošto je unos proteina veoma značajan za razvoj ploda, preporučuje se da trudnice koje poste konzumiraju više ribe, orašastih plodova i da obavezno piju sojino mleko. Važno je da imate pet obroka u danu i da pazite da porcije ne budu manje nego obično, ali ni veće – kako vam se ne bi javile smetnje poput nаdutоsti, kiseline, gasova, bolova u stomaku ili problema sa stolicom.

Foto: Shutterstock

Kada trudnica ne treba da posti:

1. Kad oseća mučninu, gorušicu ili ima drugi tip probavnih smetnji

2. Ako joj je dijagnostifikovan gestacijski dijabetes

3. Ukoliko je anemična

4. Ako ima bilo kakav dodatni zdravstveni problem

5. Ukoliko je u poslednjem trimestru trudnoće

Zašto je opasan post na vodi?

Ono što je najvažnije nikako ne smete da postite na vodi. Pošto telo trudnice troši daleko više energije, u ovom slučaju može vrlo brzo da dođe do pada nivoa šećera u krvi. Tokom posta na vodi, organizam crpi energiju iz masti, tokom čega se oslobađaju toksini koji se prenose po organima i dopiru i do bebe.

Ukoliko postite na vodi nakupljanja se keton (nastaje kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju). Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar