Šetnja je važna, a jedna stvar NAJVIŠE pomaže: Osam saveta babice za brz i lak POROĐAJ

Trudite se da budete aktivna trudnica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogim trudnicama, posebno prvorotkama, je pomisao na porođaj stresan jer ne mogu da znaju šta u tom trenutku očekuju.

Međutim, Ana Ričli, babica i autorka brojnih knjiga o porođaju, podelila je nekoliko saveta koji će sigurno pomoći svim budućim mamama da budu što spremnije za porođaj.

Ana tvrdi da ovih 6 stvari mogu da olakšaju porođaj, evo o čemu se radi:

1. Podstaknite bebu da zauzme pravilan položaj

Otprilike od 34. nedelje trudnoće već možete početi da podstičete bebu da zauzme pravilan položaj za porođaj. Pokušajte redovno da klečite na podu iznad lopte za pilates ili ako je nemate, upotrebite stolicu.

2. Na porođaju ostanite usresređeni

Jedna od najboljih tehnika za lakši porođaj jeste da se usresredite na činjenicu da se hrabro nosite sa situacijom. Babica naglašava i da je upravo fokus ključan kako bi porođaj protekao u najboljem mogućem redu.

3. Budite u formi tokom trudnoće

Buduće mame koje su u dobroj opštoj formi i zdrave, obično imaju jednostavniji porođaj. Babica zato savetuje da se trudnice redovno kreću, barem da odlaze u svakodnevnu šetnju po 20 minuta kako bi se što lakše porodile.

4. Masirajte međicu

Kako biste sprečili pucanje međice i samim tim olakšale porođaj, ali i oporavak, babica savetuje da svakodnevno masirate perinealno područje (područje između vagine i anusa) u zadnjim nedeljama trudnoće. Za to možemo da koristimo ulje pšeničnih klica, ulje badema i kokosovo ulje.

Foto: Shutterstock

5. Pijte čaj od lista maline

Upotreba čaja od lista maline navodno može da pomogne materici da se pripremi za porođaj. Babica savetuje da ga pijete nekoliko puta dnevno, ali isključivo nakon 36. nedelje trudnoće. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su ga pile imale kraće kontrakcije i bilo im je potrebno manje lekova protiv bolova.

6. Pravilno dišite

Pravilno disanje može da pomogne da se opustite tokom porođaja, da spreči napetost u mišićima i omogući lakše širenje grlića materice.

7. Slušajte svoje telo

Mnoge trudnice misle da se tokom porođaja moraju suzdržavati od vikanja, stenjanja ili straha, ali babica kaže da su to sve dozvoljene reakcije. Ona kaže da je najvažnije da slušate svoje telo i ako osetite potrebu da vičete, nemojte da se ustručavate.

8. Penjite se uz stepenice

Ako su vam kontrakcije tek počele ili čekate da postanu učestalije, babica savetuje da je penjanje uz stepenice odličan način da podstaknete jače kontrakcije i pucanje vodenjaka. Osim toga, omogućićete bebi da se bolje namesti za porođaj.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar