Štete zdravlju u tim godinama: Dva NAPITKA koja žene preko četrdesete NE TREBA da piju

Izbacite ih iz upotrebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Jubilarni 40. rođendan je preloman za mnoge stvari, a možda je i idelan trenutak da promenite neke svoje navike. Pića utiču i na zdravlje i na lepotu, baš kao i hrana, a stručnjaci savetuju da je ulazak u petu deceniju vreme da se odreknete dva napitka.

Кafa vam može pomoći da izgubite težinu i poboljšate funkciju mozga, između ostalih zdravstvenih prednosti. Međutim, dodavanje zaslađivača može ozbiljno naštetiti koži. Ipak neki sastojci u njoj mogu učiniti kožu suvom i dehidriranom, posebno kada se konzumira u prevelikoj količini.

– Кofein može da vam pruži energiju koja vam je potrebna tokom celog dana, ali ako pijete previše okrepljujućeg napitka, vaša koža gubi elastičnost i smanjuje se njen prirodni sjaj –  kaže Nadir Кazi, dermatolog i kozmetolog.

Posle 40 godine, definitivno je dobro prestati sa dodavanjem zaslađivača. Ispijanje jedne šoljice crne kafe dnevno ima mnoge zdravstvene prednosti, dok ispijanje sa dodatkom šećera izaziva suvu kožu.

Prekomerna potrošnja rafinisanog šećera preti da ošteti proteine kolagena i elastina u koži. Ovo smanjuje kvalitet i elastičnost kože, čineći je sklonom dehidraciji i boranju.

Foto: Shutterstock

Doktor je predložio da se jutarnja kafa zameni jutarnjim čajem.

– Zeleni čaj sadrži antioksidante koji sprečavaju upale, crvenilo i oticanje kože. Ne samo da zasićuje kožu bogatim antioksidansima, već i stimuliše proizvodnju kolagena – rekao je dr Кazi.

Gazirana pića

Gazirana pića obično sadrže šećer i hemikalije koje mogu biti štetne za telo. Ovo može doprineti povećanju telesne težine i imati negativne efekate na kožu.

Hemikalije kao što su fosfor, kalijum i kofein izvlače minerale iz kostiju i mogu oštetiti ćelije tela –  upozorila je dermatološkinja Šeril Rozen.

Šećer koji se nalazi u sodi je jedan od glavnih uzroka dijabetesa, koji takođe preti prevremenom starenju. Doktorka upozorava da gazirana pića zbog sadržaja kofeina jako dehidriraju i nanose ozbiljnu štetu koži, čini je sklonijom borama. .

Stručnjaci savetuju da se štetna pića zamene kokosovom vodom: ona je bogata vitaminima C i A, koji su veoma korisni za kožu.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, lepaisrećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar