Osnovci iz Srbije odabrali najbolji film: Dirnulo ih je ostvarenje o dečaku sa Daunovim sindromom

Nagrada je dodeljena filmu "Moj brat juri dinosauruse"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije dodeljena je filmu “Moj brat juri dinosauruse”, a odluku o pobedniku doneo je mladi međunarodni žiri, koji broji više od 2.000 osnovaca iz svih krajeva Evrope, među njima i iz Srbije. U odabiru najboljeg evropskog filma za mlade učestvovalo je i 75 učenika i učenica iz 28 opština i mesta u Srbiji.

U pitanju je debitantsko ostvarenje tridesettrogodišnjeg reditelja Stefana Čipanija, koji je svoj prvi dugometražni film zasnovao na autobiografskom romanu Ðakoma Macariola.

Na članicu žirija, Lenu Popović, iz Gornjeg Milanovca film je ostavio veoma snažan utisak.

“Smatram da treba da budemo zadovoljni sa onim što imamo jer je to nešto što nas čini posebnim. Dečak Ðio, koji ima Daunov sindrom je jako srećan, koliko god da je drugačiji. On želi da vidi lepe stvari u svetu i obraća pažnju na to”, kaže Popović.

Vasiliju Jeliću iz Priboja najviše se dopala tema ovog filma.

Ðaci iz Srbije u ulozi žirija najboljeg evropskog filma mladih

“Za Daunov sindrom sam mislio da je bolest, a film mi je pomogao da shvatim da je to ustvari anomalija i da takvi ljudi mogu da se uklope u neki normalan život. Džek i Ðio su me naučili da svima treba ljubav, pažnja, razumevanje i da ne smemo isključiti nekog jer je drugačiji”, kazao je Jelić.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar