Kao omiljen dodatak jelu mnogih, ruska salata je generacijama neizostavna stavka na slavama, svadbama, krštenjima i drugim slavljima. O Novoj godini, da ne pričamo.
Prosto, ni jedna proslava ne može da prođe bez ove đakonije.
Neki ustaljeni recept podrazumeva krompir, grašak, šargarepu, šunku, krastavčiće i majonez. Pojedinci, po ukusu, dodaju senf i jaja.
Međutim, ovo nije pravi i originalni recept za rusku salatu, već prilagođena, balkanska verzija.
Kada čujete koji su njeni originalni sastojci, biće vam jasno i zašto.
Belgijanac Lucijen Olivije, koji je bio glavni kuvar restorana “Ermitaž” u Moskvi, napravio je oko 1860. prvu rusku salatu. Malo je vremena prošlo, a ova salata je opčinila celu Rusku carevinu, pa i dobar deo Evrope.
Olivije je ljubomorno čuvao tajni recept ove salate, ali se pouzdano zna da je u njoj bilo divlje pačetine, mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Originalno ime ove salate, bilo je Olivijeva salata.
Majonez je i tada bio njen neizostavni sastojak, ali ne bilo koji. Olivije je sam kreirao recept za sopstveni majonez, koji se pravio od senfa, maslinovog ulja iz Provanse i francuskog belog vina, u koje su se takođe dodavali tajni začini.

Prvi recept za ovu salatu, primereniji običnom čoveku, objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu “Наша пища” (“Naša hrana”) i on je podrazumevao:
– krompir, 2 komada
– krastavac ili kornišoni
– Zelena salata, 3-4 lista
– rep raka, tri komada
– pihtije iseckane na kockice, 1/4 šolje
– kapar, 1 kašičica
– masline, nekoliko komada
– majonez, 1 i po kašika
Danas se čak i Rusi pre odlučuju za verziju koja je bliska i nama.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)