Ponašanje Mbapea nakon izgubljenog finala SP zaprepastilo Francuze

"Mislim da potcenjujemo njegov prag tolerancije bola"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/Hassan Ammar

Francuski fudbaler Kilijan Mbape vratio se u Pariz i odmah posle izgubljenog finala na Svetskom prvenstvu u Kataru, odlučio je da nastavi treninge.

Mbape je 18. decembra u Dohi na finalnoj utakmici protiv Argentine postigao tri gola i to mu je bila sedma utakmica za 28 dana. Narednog dana je zajedno sa saigračima reprezentacije bio na skupu pred hiljadama navijača u Parizu.

Potom je u utorak, 20. decembra, privatno proslavio 24. rodjendan, a već u sredu se vratio na treninge u Pariz.

Trener koji radi individualno sa nekoliko profesionalnih igrača rekao je da situacija nije idealna.

“S obzirom na broj uzastopnih utakmica, intenzitet Svetskog prvenstva, razliku od 20 stepeni između Katara i Francuske, Kilijanu je apsolutno potreban poseban protokol“, rekao je za Frans pres kondicioni trener Gzavije Freza.

Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Po njegovim rečima, neizbežna reakcija Mbapea može da se desi i pre kraja sezone. Freza je ocenio da bi deset dana odmora bilo važno da “napuni baterije”.

“Mbape postavlja ekstremne zahteve svom telu, ali govorimo o igraču koji ima neke od najboljih medicinskih kadrova na svetu u prevenciji”, ocenio je još jedan trener Orelijen Simon.

Po njegovim rečima, postoji opasnost da Mbape želi da uradi previše, ali je uvek dokazivao da vodi računa o sebi.

“Mislim da potcenjujemo njegov prag tolerancije bola”, ocenio je Simon.

Oba trenera su pomenula dvostruki rizik: umor i povrede, ali i mentalni aspekt razočaranja na Mundijalu, koje se teško vari.

“Poraz, više od pobede, podstiče na samoispitivanje, a kod nekih izaziva povratak u akciju”, izjavio je trener-psiholog Rafael Oma.

Mbapeov izbor je nesumnjivo savršen: da posle razočaranja okupira um i telo, ali bez odmora može da poveća umor i nerviranje, dodao je Oma.

Foto: Tanjug-AP/Manu Fernandez

Po njegovim rečima, iako su Mesi i Nejmar sebi da dali po deset dana odmora, to ne biti dovoljno.

Simon je rekao da Mbape odlučio da bude pod tenzijom cele godine, nadajući se da će baterije ostati pune.

Drugi trener je rekao da će Mbape biti delimično pošteđen tokom treninga PSŽ-a.

“Ne mora da se izlaže treninzima s velikim fizičkim opterećenjem, već da bude prisutan na taktičkim treninzima”, rekao je Freza.

Treneri Simon, Freza i Oma ipak ističu “sposobnosti van norme” koje poseduje Mbape.

“Njegovo ponašanje može da izgleda abnormalno, ali se retko u uobičajenoj normi postižu takvi rezultati koje Mbape postiže. Po hrabrosti, nadmašujući samog sebe, on često daje odgovore i deluje kao šampion. To se vidi po njegovoj igri, i tu nema laži. Čini se da je Mbape stvoren da svoju igru i rad prebaci u neku drugu dimenziju”, dodali su treneri.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar