Stiže JAKO ZAHLAĐENJE: Meteorolog otkrio gde će pasti najviše kiše i šta nas očekuje do svetog Nikole

U utorak posle podne sa severa i zapada razvedravanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Pixabay/_Alicja_

Kišna zona veoma sporo se premešta preko ovih predela ka severoistoku, tako da će se tokom celog dana zadržavati nad ovim područjem, ali će i u četvrtak doneti ovim predelima od 20 do 40 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

– Iznad ovog područja biće stacionairan hladni front, duž koga se očekuju veće količine padavina, dok će u ostataku Srbije kiša biti tek slaba, a na severu Vojvodine i na jugu i jugoistoku Srbije biće i suvo. Hladni front podeliće Srbiju na dva dela, pa će severna polovina Srbija biti znatno hladnija, uz severoistočni vetar, a južna polovina Srbije ispred hladnog fronta biće znatno toplija, uz južne vetrove – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Ovog jutra na severu Vojvodine beleži se i mraz, pa je u Subotici i u Kikindi -2 stepeni, a Kopaonik, koji se nalazi u toplijem sektoru ispred hladnog fronta meri 1 stepen, Zlatibor 4, a Sjenica 7.

U ostalim predelima Srbije temperature ovog jutra i prepodneva kreću se od 4 do 8 stepeni, u Beogradu je 6. Maksimalna temperatura na području Beograda i u predelima sa većom količinim kiše neće danas mnogo odmaknuti od jutarnje i biće od 6 do 8 stepeni, u Beogradu do 7.

Kada je Srbija u pitanju, maksimalna temperatura danas i sutra biće od 5 stepeni na severu Vojvodine do 15 na jugu Srbije. Kako će se planinski predeli, pa i oni najviši nalaziti ispred hladnog fronta, imaće kišu, koji će potpuno otopiti sneg i na najvišim planinama, a temperatura će biti iznad nule.

– U petak i tokom vikenda biće oblačno sa kišom i pljuskovima, ponegde i sa obilnijim padavinama. Duvaće jak južni vetar, na planinama i u košavskom području i sa olujnim udarima. Očekuju se i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će kiša sadržati te čestice. Maksimalna temperatura biće u petak od 10 do 15 stepeni, u Beogradu do 13, a za vikend od 5 stepeni na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini do 15 na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu oko 10 stepeni – kaže meteorolog.

Đurić objašnjava da se u noći ka ponedeljku očekuje se jako zahlađenje, jer će se ciklon sa Jadrana premestiti preko našeg područja svojim centrom dalje na severoistok ka Karpatima, pa se uz prodor hladnog fronta sa severozapada očekuje prodor i vrlo hladne vazdušne mase.

– Vetar će biti u skretanju na jak severozapadni. Kiša će u noći ka ponedeljku i u ponedeljak preći u susnežicu i sneg prvo ponegde u Vojvodini, potom i na planinama, a do kraja dana ponegde i u ostalim nižim predelima, osim na jugu i istoku. U utorak oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom. Snežni pokrivač se uglavnom neće formirati u nižim predelima, a ukoliko dođe, očekuje se tek manje i kratkotrajno formiranje od 1 do 5 cm, dok će brdsko-planinski predeli dobiti 20 ak cm snega – kaže Đorđe Đurić i najavljuje da bi prve pahulje mogao videti i Beograd u ponedeljak uveče ili utorak ujutro, ali se uglavnom očekuju padavine u obliku kiše i susnežice.

Maksimalna tempetratura u ponedeljak i utorak biće od 2 stepena na severu i na zapadu do 8 na jugu i istoku Srbije, u Beogradu u utorak do 3 stepena.

U utorak posle podne sa severa i zapada razvedravanje. Od srede stabilizacija vremena, uz hladna i maglovita jutra, uz mraz, a tokom dana suvo, uz postepeni porast temperatura na vrednosti oko 7-8 stepeni što su i prosečne maksimalne temperature za sredinu decembra.

Prema trenutnim prognozama, novo zahlađenje sa kišom, susnežicom i snegom očekuje se u danima oko Svetog Nikole.

BONUS VIDEO



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar