Dačić: Vučić će sam odlučiti da li će u Tiranu, ali kakav god izbor da napravi, biće u interesu Srbije

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Tanjug-AP

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne.

– Koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije – rekao je Daćić novinarima u Novom Sadu, gde je održana izborna konferencija pokrajinske organizacije SPS u Vojvodini.

On je na pitanje da li smatra da rukovodstvo Srbije treba da se pojavi na samitu u Tirani rekao da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunardonih zajednica, a to je šta raditi u ovom trenutku.

– Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti) Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama – naveo je Dačić.

On je podsetio da Kurti, između ostalog, nije dozvolio glasanje Srba na referendumu o izmenama Ustava Srbije i na izborima, da je slao policijske snage na sever KiM bez dogovora sa predstavnicima vlasti na severu, da je usledila kriza sa registarskim tablicama i raspisivanje izbora u opštinama na severu KiM, “a da je sve to eskaliralo izborom njegovih Srba u Vladu Kosova”.

– To je suprotno Briselskom sporazumu. On je u stvari potpuno ponizio i unizio EU, a ne nas – smatra Dačić.

Na pitanje da li bi preferirao rešenje kakvo je predviđeno francusko-nemačkim predlogom ako bi bilo u interesu Srbije i ne bi podrazumevalo međusobno priznanje, Dačić je rekao da “svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalji razgovor”.

– Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali Srbija je jasno rekla šta su naše crvene linije. Mi smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u dijalolgu – poručio je Dačić.

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice.

– Da li to žele da kažu ili ne žele da kažu, ili žele da kažu na potpuno pogrešan način, ne želeći da se Priština ljuti, to pokazuje samo da i dalje postoji jedna neobjašnjiva iracionalna povezanost između nekih zapadnih zemalja i njihovog čeda, predstavnika nezavisnog Kosova, da tako kažem – naveo je Dačić.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar