Ne zaboravite, i posuđe ima rok upotrebe: Ako ga predugo koristite, može da bude opasno po zdravlje!

Teflonsko posuđe je potrebno menjati svake dve do tri godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pojedine stvari u kuhinji koristimo godinama a da nam ni na pamet ne padne da i one imaju svoj rok trajanja. Maltene svi imamo posuđe koje smo nasledili od naših baka ili majki koje i sami svakodnevno koristimo.

Ipak, važno je znati da zbog zdravlja, ali i njihove funkcionalnosti, redovno moramo obnavljati ova kuhinjska pomagala. Ove četiri stvari imaju rok trajanja na koji bi trebalo obratiti pažnju.

Noževi

Noževe je potrebno menjati svake dve godine ili ako su slomljeni, zarđali te nema svrhe da ih više oštrite. Produžite im rok trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično.

Teflonsko posuđe

Teflonsko posuđe je potrebno menjati svake dve do tri godine. Kada se pojave ogrebotine i teflon počne da se “ljušti”, a pranje ostataka od hrane postane prava mala noćna mora, veme je za kupovinu novog posuđa. Produžite im rok trajanja tako što ćete šerpe zakačiti da vise uspravno u kuhinji ili stavite salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Foto: Shutterstock

Plastične daske za sečenje

Plastične daske za sečenje potrebno je menjati svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salmonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom

Drvene varjače

Veoma su praktične i danas ih možemo videti maltene u svakoj kuhinji. Međutim, treba znati kada je vreme za kupovinu novih. Menjajte ih svake tri godine ili kada primetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Magazin Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar