Katar pred Mundijal hteo da dovede Zvezdinog asa, ali je FIFA sve zaustavila!

Zanimljiva priča o domaćinu Svetskog prvenstva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Danas je otvoreno Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se po prvi put igrati u jesenjem terminu, a i po prvi put će biti održano u zemlji kao što je Katar.

Uoči ovog Mundijala mi smo odlučili da vas podsetimo na dešavanja uoči Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine kada je jedan bivši igrač Crvene zvezde zamalo zaigrao za Katar.

Legendarni Brazilac Ailton, jedan od najboljih stranaca u istoriji Bundeslige je 2004. godine imao 30 godina i bio je u životnoj formi. Sa 26 golova u sezoni doneo je Verderu duplu krunu u Nemačkoj, a katarske vlasti su htele Ailtona, kao i Landra i Dedea iz Borusije Dortmund u svom nacionalnom timu. I sve je bilo dogovoreno!

– Imao sam razgovor sa selektorom Katara i sve je rešeno. Odlučio sam da igram za njihovu zemlju. Odleteću u Katar i potpisaću ugovor po kome ću dobiti državljanstvo – rekao je 2004. godine Ailton, ali je Sep Blater odmah reagovao i stopirao taj proces.

FIFA je uvela rigoroznija pravila, jasno se postavila granica i znalo se ko može da igra za koji nacionalni tim. Ako igrač nema bar dalje rodbinske veze sa nekom državom, morao je pet godina da živi u toj zemlji kako bi zaigrao za nacionalni tim, poput recimo Eduarda i Samira koji su kao Brazilci igrali za Hrvatsku ili Branimira Subašića u napadu Azerbejdžana.

Hteli su katarski biznismeni da “kupe” svojoj zemlji plasman na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine, a navodno su Ailtonu obećali 2,5 miliona evra da zaigra za ovaj tim. On nije dobio ovaj novac, prešao je u Šalke na kraju sezone, a Sep Blater je spasio Katrane od loše investicije.

BONUS VIDEO:

https://objektiv.rs/vest/1307993/uzivo-dosao-je-i-taj-trenutak-katar-sanja-cudo-protiv-ekvadora/



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar