Ženama je teško tokom POROĐAJA, a kako je bebama: Da li osećaju BOL i šta vide dok se rađaju?

Evo kako izgleda to iskustvo iz ugla bebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

Svi znamo koliko je teško mamama na porođaju, a da li ste se nekada zapitali kako je bebama?

One sigurno ne mogu da ispričaju šta su doživele, da li ih je nešto bolelo i kakav je bio osećaj kada su izašle iz maminog stomaka. Ako ste se ikada zapitali kroz šta je sve vaša beba prošla kada ste se porađali, struka ima odgovor.

Diše li beba tokom porođaja?

Kontrakcije proizvode mehaničke i fiziološke promene koje pomažu da se beba pripremi za prvi udisaj vazduha. Fetus dobija kiseonik od mame i to preko posteljice. Ali kada se beba rodi i pupčana vrpaca se prereže, posteljica više ne može obavljati svoj posao pa disanje preuzimaju bebina pluća. U maternici su pluća fetusa ispunjena tečnošću koja im pomaže u sazrevanju.

Nakon porođaja, bebina će pluća takođe početi da primaju više krvi, dok u maternici krv zbog pritiska zaobilazi te organe. Tokom porođaja, pritisak u bebinim plućima opada i krv počinje normalno cirkulisati kroz njih.

Da li je bebi hladno?

Kako se beba koja dolazi iz okruženja od 36,8 stepeni prilagođava na temperaturu porodilišta od 22 stepena? Tiroidna žlezda igra veliku ulogu. Pri rođenju, nivo hormona ove žlezde u bebi je izuzetno visoka. Taj porast je uzrokovan i izlaganjem hladnijem okruženju i povećanom nivou adrenalina. Povišen nivo hormona tiroidne žlezde proizvodi toplinu iz vrste masti koja se naziva “smeđa” masnoća i neophodna je novorođenčetu da reguliše temperaturu izvan materice.

Da li osećaju bol?

Lekari smatraju da je moguće da beba oseća bol dok prolazi kroz porođajni kanal, ali niko ne zna sa sigurnošću da je to zaista tako. Ali vaša bol i bebina su potpuno različite. Moguće je da je njena bol slična osećaju kao da pokušavate da se provučete kroz tesan prostor, nešto kao osećaj kompresije ako biste pokušali da se zavučet ispod ograde, kako su pokušali da opišu lekari.

Foto: Shutterstock

Što beba čuje ili vidi tokom porođaja?

Baš kao što ne postoji način da se utvrdi kakvu bol beba oseća dok putuje kroz porođajni kanal, lekari nisu sigurni koliko beba vidi ili čuje tokom porođaja. Ali, poznato je da beba ima čujne sposobnosti i pre nego što dođe na svet. Zapravo, doktori kažu da slušanje majke kako govori ili peva tokom devet meseci provedenih u materici, omogućuje bebi da prepozna zvuk njenog glasa, što je sastavni deo povezanosti roditelja i deteta.

Nasuprot tomu, bebin vid pre rođenja teže je proceniti, ali nakon što se rodi, znamo da joj je vid na početku mutan.Ona je sposobna da prepozna mamine crte lica negde tek oko 20 do 40 centimetara udaljenosti.

Kako se beba kreće tokom porođaja?

Kako se kontrakcije pojačavaju, beba čini sve da krene prema porođajnom kanalu. Za početak cerviks se širi, a bebina glava ulazi u porođajni kanal. Novorođenče se obično izvija i okreće tokom porođaja, kako bi pronašlo najlakši način da se provuče. Nakon što je izašao najširi deo vaše bebe, a to je glava, ostatak porođaja trebao bi biti brz i gladak, kako za nju tako i za vas.

Kako je sa carskim rezom?

Ključna razlika u odnosu na vaginalni porođaj je u tome što se bebino disanje nakon rođenja carskim rezom može da bude brže i pliće. To je zato što kontrakcije tokom porođaja, kao i kompresija sopstvenog gurdnog koša u porođajnom kanalu, pomažu izbacivanju tečnosti iz pluća. Beba rođena carskim rezom može imati prolaznu tahipneju ili “vlažna pluća” i možda će disati brže i teže dok se tečnost ne apsorbira. Dobre su vesti da se problem obično rešava, sam od sebe, u roku od 24 do 48 sati.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar