Presudu Zoranu Marjanoviću pišu već ČETIRI meseca: Jedna stvar u ovom slučaju je MISTERIJA

Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mesecima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube, TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Zoran Marjanović je još 22. jula prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene na nasipu u Borči, ali pisani otpravak presude nije urađen već četiri meseca. Iako rok za pisanje presude ne postoji, nije uobičajeno da to potraje mesecima.

Razlog odugovlačenja je misterija, pošto to neće da komentarišu ni nadležni u Višem sudu u Beogradu, niti Zoranovi branioci, koji moraju da čekaju pisani otpravak presude da bi mogli da pišu žalbu Apelacionom sudu.

Sudija u problemu?

Čuveni beogradski advokat Toma Fila potvrdio je da Viši sud nema nikakav zakonski rok da napiše presudu, ali je i njemu čudno to što u slučaju Zorana Marjanovića to već nije urađeno.

– Vidite, postoji neki neformalni rok da sud u roku od osam dana napiše otpravak presude. Međutim, to se često ne poštuje i zbog toga mi advokati smatramo da rok praktično i ne postoji – objašnjava Fila.

On napominje da je potpuno normalno da sud u predmetima za organizovani kriminal dugo piše obrazloženje presude, jer tu bude i po nekoliko desetina okrivljenih, ali “kada samo jednom okrivljenom pisanje presude traje četiri meseca, to može da ukazuje na neki problem”.

– Imao sam prilike da pročitam optužnicu protiv Zorana Marjanovića i slobodno mogu da kažem da tamo nisam našao nijedan toliko čvrst dokaz koji bi mogao da ga osudi bez svake sumnje. Zato verujem da je sudija u problemu da napiše presudu. Znate, kada je slučaj čist, sudiji ne treba mnogo vremena da obrazloženje presude stavi na papir.

Na drugoj strani, sudija Jelena Škulić je prilikom izricanja presude Marjanoviću ukazala na sve ključne dokaze na osnovu kojih je sudsko veće donelo presudu od 40 godina zatvora.

– Ne postoji savršen zločin! Sud stoji pri čvrstom uverenju da je Marjanović na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu 2. aprila 2016, pri čemu je to unapred planirao. Optuženi i žrtva su u pratnji maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena trčala. Jelena je počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao ju je – kazala je sudija i dodala:

– Uspeo je da je nagovori da se spuste ka kanalu, gde joj je zadao brojne povrede, najverovatnije metalnim predmetom, dok je ona bežala i pokušavala da se spasi. Treba napomenuti da je Marjanović prethodno svesno ugasio telefon na 26 minuta, ali je na osnovu baznih stanica utvrđeno da se on tada nalazio u blizini mesta gde je Jelena ubijena.

Emocije prema žrtvi

Sudija Škulić je tezu odbrane da je Jelenu napala nepoznata osoba, možda i migrant iz obližnjeg prihvatnog centra, okarakterisala “apsurdnom”. Pozvala se prvenstveno na mišljenje veštaka da je ovo ubistvo bilo veoma lično i da ga je počinio neko ko je imao jake emocije prema žrtvi.

– Zvuči previše maštovito da je Jelenu neko nepoznat nasumice mučio i ubio, a da Zoran, koji ima dobar vid i još bolji sluh, to ne čuje i ne vidi na brisanom prostoru. Sud smatra i da je njegova preplašenost, odmah posle nestanka supruge, kao i prijava policiji i potraga za njom bila prenaglašena.

Zoran je, međutim, od početka tvrdio da nije ubio Jelenu i da bi rado sam presudio ubici.

Bećirić: Zakonom predviđeni rok je 15 dana

Advokat i bivši istražni sudija Denis Bećirić kaže da je zakonom predviđeno da se nakon izricanja presude u roku od 15 dana uradi pisani otpravak presude.

– Sudija može od predsednika suda da traži da se taj rok produži. Ukoliko ne napiše presudu u roku, sudija je dužan da obavesti predsednika suda o razlozima. Međutim, sudija neće snositi neće ozbiljnije posledice, osim eventualne disciplinske odgovornosti, koju može da inicira predsednik suda ukoliko proceni da razlozi za odlaganje pisanja otpravka presude nisu opravdani – objašnjava Bećirić.

BONUS VIDEO



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar