Viševekovna misterija UBISTAVA prinčeva biće razrešena? Čarls pristao na nešto što je Elizabeta ODBIJALA

Veruje se da posmrtni ostaci pripadaju prinčevima Edvardu i Ričardu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Misterija ubistva pre 539 godina mogla bi konačno da bude rešena. Iako se dogodilo davno, Britanci su od ove priče napravili jedno od svojih najpoznatijih narodnih predanja, a njemu se sada posvetio i novi kralj.

Naime, kralj Čarls III navodno podržava da se uradi DNK analiza kojom bi se ustanovilo da li se radi o njegovim daljim precima.

Kraljica je uvek odbijala da da dozvolu za testiranje ostataka koji su pronađeni, ali novi monarh, koji je obožavatelj arheologije jer ju je studirao na Kembridžu u svojim mladim godinama, navodno podržava istragu kostiju za koje se veruje da pripadaju prinčevima Edvardu i Ričardu.

Priča kaže da je Edvarda, koji je trebalo da postane kralj nakon očeve smrti, i njegovog mlađeg brata 1483. u Londonskom tornju zaključao njihov ujak koji je želeo krunu za sebe.

Dvojica braće, koje je Rikard, tada vojvoda od Glostera, dok su bili u zatvoru, proglasio nezakonitim naslednicima, nikada više nisu viđeni živi. Legenda kaže da je dvojac ubijen na Rikardov zahtev.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ta teorija, koju je popularizovao Vilijam Šekspir u svojoj drami “Rikard III”, postala je uobičajena teorija iako neki istoričari sugerišu da je priča jednostavno deo Tjudorove propagande koja se širila nakon njegove smrti kako bi se okaljala njegova ostavština. No, bez izveštaja iz prve ruke ili DNK dokaza nestanak braće ostaje misterija.

Godinama su stručnjaci i ljubitelji istorije želeli da sprovedu testove na ostacima četvoro dece, dvoje pronađenih u Londonskom tornju 1600-ih i dvoje u dvorcu Vindsor 1700-ih, za koje neki sugerišu da bi mogli da budu prinčevi.

Budući da su tela sada pokopana u kraljevskim kriptama, stručnjacima je potrebna dozvola monarha za sprovođenje testova. Prema Trejsi Borman, glavnoj kustoskinji udruženja Historic Royal Palaces, koja upravlja nekim od nenaseljenih kraljevskih palata, pokojna kraljica blokirala je svaku takvu istragu. Međutim, Čarls ima sasvim drugačiji stav i navodno podržava DNK testiranje, kaže Borman.

Foto: EPA-EFE/JON ROWLEY

– Rekao je da bi voleo da se istraga nastavi kako bismo mogli jednom zauvek da utvrdimo kako su mladi članovi kraljevske porodice umrli – rekla je.

Inače, Šekspir je u svojoj drami “Rikard III” tvrdio da je svemoćni regent vojvoda od Glostera ubio prinčeve u Londonskom tornju.

Brat Rikarda III, Eduard IV, iznenada je umro 1483, ostavljajući Rikarda kao lorda zaštitnika zaduženog za svoje nećake, Edvarda V i Ričarda od Šruzberija, vojvode od Jorka.

Deca su imala 12 i 9 godina kada ih je 1483. u pritvor stavio njihov ujak i nestali su ubrzo nakon toga. Dok su bili u kuli, vitezovi i gospodari kraljevstva tražili su da Rikard preuzme presto, što je on i učinio 1484.

Foto: EPA PHOTO ROTA THE SUN/ARTHUR EDWARDS/MK-ms

Rikard je slavno dočekao svoj mračni kraj u bici kod Bosvort Filda, a zamenio ga je Henrik VII. Njegovo telo odvezeno je u obližnji Lester i pokopano bez ceremonije, samo da bi 2012. bilo pronađeno ispod onoga što je postalo parking.

Fotografije ostataka i forenzičkih dokaza podelio je i Daily Mail.

Upravo otkriće tela Rikarda III podstaklo je ponovno interesovanje za priču o prinčevima u kuli.

Međutim, Engleska crkva, uz potporu kraljice i ministara, ponovo je odbila da da dozvolu za forenzičko testiranje kako bi se utvrdilo jesu li kosti prinčeva pokopane u Vestminsterskoj opatiji.

Prošle godine su istraživači tvrdili da su pronašli dokaze da Rikard III možda nije ubio prinčeve, već je dopustio starijem dečaku Edvardu da živi u tajnosti pod lažnim imenom u ruralnom selu u Devonu.

Ova priča zasigurno će imati zanimljiv nastavak, a njenim rešavanjem odahnuli bi brojni britanski istoričari i istražitelji koji već godinama kopaju sve o ovom slučaju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar