PREMIJERA

Ovo je Maskov humanoidni robot OPTIMUS: Košta 20.000 dolara, radiće u fabrikama i našim kućama (VIDEO)

Američki preduzetnik želi da proizvede milione Teslinih botova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia & Printscreen Youtube

Osnivač i izvršni direktor Tesle, Ilon Mask, predstavio je dugoočekivanog robota Optimus, čija je cena manja od njihovih električnih automobila.

– Naš cilj je da napravimo humanoidnu mašinu što je brže moguće. Prodaja bi mogla da započne u narednih tri do pet godina – rekao je američki milijarder.

“Može mnogo više”

Teslin robot nije izgledao spektakularno, kao recimo Atlas koji proizvodi Boston Dynamics (više OVDE pročitajte), ali na projektu se radi svega osam meseci.

– Optimus može da uradi mnogo više od onoga što ćemo danas prikazati. Nismo želeli da padne na glavu – istakao je Mask tokom prezentacije Tesla AI Day 2022.

Na ovom događaju biće predstavljen i razvoj autonomnog sistema vožnje FSD (Full Self-Driving).

Foto: Printscreen Youtube

Rad u fabrikama

Mask želi da proizvede milione Teslinih botova i prodaje ih za 20.000 dolara, prenosi CNET.

Optimus je u ranoj fazi razvoja, ali predstavlja jedan od najambicioznijih projekata u segmentu robotike. Kada bude u potpunosti gotov radiće u fabrikama američke kompanije.

Mask je izrazio uverenje da će svaka kuća najverovatnije do 2050. imati po jednog humanoidnog robota, dok unapređenje AI (veštačka inteligencija) ostaje najveći problem.

Pred njegovim inženjerima su veliki izazovi, posebno kada uzmete u obzir činjenicu da Boston Dynamics godinama radi na humanoidnim robotima, a do sada je proizveo samo prototipove.

Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Dve verzije

Mask je prikazao dva Optimusa. Prvi je koračao polako i otkrio sofisticirani sistem elektronike i mehaničkih zglobova koji mu omogućavaju kretanje.

Drugi je samo pomerao šake i prste.

– Nije još spreman da hoda, ali će biti za nekoliko nedelja – rekao je Ilon Mask.

Novo doba

Teslini roboti su teški 73 kilograma i koriste modifikovanu verziju FSD sistema. Poseduju baterije za celodnevni (neprestani) rad.

Mask tvrdi da počinje novo doba za ekonomiju, “budućnost u kojoj nema siromaštva, budućnost u kojoj možete imati šta god poželite u pogledu proizvoda i usluga”.

– To je zaista fundamentalna transformacija civilizacije kakvu poznajemo – kaže vlasnik Tesle.

 

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar