Ako primetite OVO na usnama, odmah se javite lekaru! Simptom OPASNE bolesti koji ne smete da ignorišete

Problem sa funkcionisanjem kardiovaskularnog sistema se ispoljava u vidu promena na našem telu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Naš organizam nam šalje brojne signale ako postoji neki problem sa funkcionisanjem srca, a jedan od najčešćih znakova se javlja na usnama.

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti i među muškarcima i među ženama u svetu. Ipak, mnogi nisu svesni nekih suptilnih znakova kardiovaskularnih bolesti, a posebno ako su urođene, i koje mogu da se jave u različitim oblicima.

U većini slučajeva urođene srčane bolesti se otkrivaju prenatalno ili ubrzo nakon porođaja. Naravno, postoje i osobe kod kojih znaci bolesti izostanu i otkriju se tek u odraslom dobu, ističu stručnjaci Klinike Mejo.

Odrasle osobe koje imaju urođena srčana oboljenja mogu da razviju niz potencijalno ozbiljnih komplikacija, čak i nakon lečenja.

Foto: Shutterstock

To može da uključuje aritmiju (nepravilan rad srca), infekciju srca, moždani udar, srčanu insuficijenciju ili plućnu hipertenziju.

Simptom na usnama

Neke osobe sa srčanim oboljenjima razvijaju cijanozu ili cijanotičnu urođenu srčanu bolest (CCHD). To znači da njihov srčani defekt ili defekti smanjuju količinu kiseonika koji se isporučuje ostatku tela.

Foto: Shutterstock

Kada se to dogodi, kod mnogih će usne dobiti plavičastu nijansu, što je rezultat smanjenog kiseonika u crvenim krvnim zrncima. Takođe, ovakva promena može da se proimeti i na koži ili noktima, sugerišu lekari.

Postoji još nekoliko znakova urođene srčane bolesti koje ukazuju da vam je zdravlje ugroženo: nepravilan srčani ritam, bol u grudima, kratak dah, otok (edem) u tkivu ili organima i izražen osećaj iscrpljenosti prilikom fizičke aktivnosti.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar