Hakeri napali elektronski dnevnik, roditelji nisu mogli da vide ocene

Ministarstvo prosvete: Elektronski dnevnik dostupan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
elektronski dnevnik
printscreen

Mnogi roditelji, ali i nastavnici, imali su problem prethodnih dana da pristupe elektronskom dnevniku

Tačan uzrok nije poznat, a kako navode Novosti, postojala je sumnja na takozvane DDoS hakerske napade, kojima se simulira preveliki broj ulaza, pa sistem “puca”.

Kao drugi mogući razlog navodi se da sistem ne može da podrži realno veliki broj ulaza nastavnika koji na kraju polugodišta upisuju ocene i sređuju dokumentaciju.

Školama je navodno prošle nedelje mejlom stigla poruka: “Dragi svi, neko je pokušao upad!”

 Ministarstvo prosvete saopštava da je tokom ponedeljka i utorka urađeno je proširenje hardverske infrastrukture elektronskog dnevnika, kao i rekonfigurisanje sistema, a uvidom u logove u kojima se zapisuju informacije o radu sistema utvrđeno je da je u čitavom periodu sistem kontinuirano bio dostupan.

Moglo je samo da se desi da je u toku izvođenja tih operacija odziv sistema bio nešto slabiji, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povodom medijskih napisa da prethodnih dana “roditelji nisu mogli da vide ocene đaka, a nastavnici da ih upišu”.

Sigurnost sistema i bezbednost podataka ni u jednom trenutku ne dovode se u pitanje, uprkos napadima kojima smo svedoci poslednjih nekoliko dana, možda i mesec, a koji samo kratkotrajno otežaju upotrebu sistema esDnevnik, kažu u ministarstvu.

“Ti napadi su tipa DDoS, kada hakeri, zloupotrebljavajući veliki broj računara koje su prethodno zarazili virusima, generišu enormno veliku količinu mrežnog saobraćaja ka serverima na kojima esDnevnik funkcioniše, čime se uspori odziv sistema, odnosno vreme od trenutka kada korisnik zatraži učitavanje podataka do trenutka kada mu se vrate traženi podaci”, navode u ministarstvu, uz napomenu da je ovakve napade veoma teško preduprediti, ali se od njih može relativno lako zaštititi, čime se sistem vraća na raspolaganje njegovim korisnicima.

Kako ističu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, problem u vezi pristupa esDnevniku može da bude prouzrokovan i problemima koji nemaju veze sa funkcionisanjem esDnevnika, poput kratkotrajnih prekida internet saobraćaja sa strane korisnika ka čitavom internetu ili delu interneta na koji je povezan esDnevnik.

“To, svakako, nije u našoj nadležnosti. Imajući u vidu kvalitet infrastrukture i softverskog rešenja esDnevnika, koji zajedno obezbeđuju veoma visoku dostupnost sistema, možemo zaključiti da većina retkih problema u pristupu esDnevniku pretežno potiče zbog uzroka čije otklanjanje nije u našoj nadležnosti, niti našeg izvođača za esDnevnik”, zaključuju u ministarstvu.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar