Većina ljudi pre kuvanja, prvo pasulj potopi u vodi.
Međutim, ako to ne radite, lekari upozoravaju da pravite ogromnu grešlku.
Naime, iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam.
Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, zbog čega se oni izlučuju iz tela, pre nego što uspemo da sačuvamo neku korist od njih.
– Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) – kaže endokrinolog Zuhra Pavlova.
Koje namirnice imaju mnogo fitinske kiseline?
Pavlova navodi da zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soja imaju dosta fitinske kiseline, kao i neki od orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

– Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih – poručuje Pavlova.
Kako da se oslobodite fitinske kiseline?
1. Toplotna obrada
2. Potapanje namirnica u vodu
3. Potapanje u surutku
4. Kombinovana obrada – potapanje, pa potom toplotna.
Jedini nedostatak metode potapanja jeste što zahteva dugo vremena: na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati…
Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)