Da li pre kuvanja potapate pasulj u vodu? Lekari objašnjavaju zašto je to veoma važno za vaše zdravlje

Endokrinolog navodi da je potapanje pasulja u vodu ključno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Adriana Machado/Alamy/Alamy/Profimedia

Većina ljudi pre kuvanja, prvo pasulj potopi u vodi.

Međutim, ako to ne radite, lekari upozoravaju da pravite ogromnu grešlku.

Naime, iako orašasti plodovi, semenke, žitarice i mahunarke spadaju u zdrave namirnice, zbog fitinske kiseline, mogu da budu veoma štetne po organizam.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink, zbog čega se oni izlučuju iz tela, pre nego što uspemo da sačuvamo neku korist od njih.

– Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) – kaže endokrinolog Zuhra Pavlova.

Koje namirnice imaju mnogo fitinske kiseline?

Pavlova navodi da zob, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soja imaju dosta fitinske kiseline, kao i neki od orašasti plodovi poput lešnika, badema i oraha. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, bundeve i susama.

Foto: Shutterstock

– Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih – poručuje Pavlova.

Kako da se oslobodite fitinske kiseline?

1. Toplotna obrada
2. Potapanje namirnica u vodu
3. Potapanje u surutku
4. Kombinovana obrada – potapanje, pa potom toplotna.

Jedini nedostatak metode potapanja jeste što zahteva dugo vremena: na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati…

Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar