Mogu da izazovu promene raspoloženja: Četiri namirnice koje imaju LOŠ uticaj na psihičko zdravlje

Zbog aditiva koje sadrže, proveravajte sastojke na njihovom pakovanju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Nisu samo svakodnevne navike te koje utiču na psihičko zdravlje ljudi, već u velikoj meri utiče i hrana koju konzumiramo.

Određene namirnice sadrže aditive koji utiču na promene raspoloženja, te treba da budete obazrivi s njihovom upotrebom.

1. Suhomesnati proizvodi

Unapred nasečeni i zapakovani suhomesnati proizvodi poput salama, viršli, šunke, kobasica i ćuretine mogu da sadrže velike količine nitrata, konzervanasa, boja i aditiva koji nam “isisavaju” energiju i menjaju raspoloženje. Ovi sastojci mogu da izazvo česte promene raspoloženja, ali i zadržavanje vode, nadutost i glavobolje.

2. Prerađene semenke i orašasti plodovi

Kada su u sirovom stanju ili kada ih sami ispečete kod kuće, semenke i orašasti plodovi su izrazito zdrave namirnice. Ipak, oni koje mi najčešće konzumiramo su fabrički prerađeni i zapakovani, što znači da su često tretirani konzervansom koji se naziva kalijum bromat, koji se često dodaje i mnoge hlebove. Upravo taj konzervans negativno utiče na zdravlje i to kroz umor i slabost, poremećaje raspoloženja i probleme sa koncentracijom i pamćenjem.

Foto: Shutterstock

3. Gazirana pića

Džordan Vagner, doktor urgentne medicine, kaže da su gazirani napici prepuni prostih šećera, koji funkcionišu tako što ih krvotok brzu upija. Ovo izaziva nagli porast energije, ali i nagli pad. To utiče na našu sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi, nivoa energije i našeg raspoloženja.

4. Prehrambena crvena boja

Ova crvena boja se može naći gotovo svuda, posebno u slatkišima, u žele bombomana, ali i u pojedinim dečjim sirupima protiv kašlja. Psihijatar Danijel Ejmen je otkrio da se jedan njegov pacijent ponašao ljutito i nerazumno i paranoično, a njegova majka je primetila da se to dešava svaki put kada bi konzumirao bilo šta što sadrži prehrambenu crvenu boja sa oznakom 40. Dakle, sledeći put kada kupujete slatkiše, ipak obratite pažnju na spisak sastojaka na poleđini.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, srecna.republika.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar