KORISNI SAVETI: Evo kako da vaša mačka ostane srećna u zatvorenom prostoru

Ne puštajte vaše mačke na ulicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Stručnjaci trenutno preporučuju da držite vašu mačku zatvorenu u kući, čak i ako ste je navikli na izlaženje.

Mačke su izuzetno nezavisne životinje i ne vole promenu svoje uobičajene rutine, tako da boravak u zatvorenom prostoru može da bude stresan za njih, ako na to nisu naviknute.

Međutim, i dalje će želeti da se igraju i trebaće im vaša dobra volja.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da omogućite vašem ljubimcu da se prilagodi i ostane srećan i zdrav tokom preporučenog ograničenja izlaženja van kuće:

Foto/Pixabay.com

Obezbedite njihov prostor

Pobrinite se da imate dovoljno zaliha mačje hrane, kao i adekvatnu zalihu bilo kakvih lekova, koje vaša mačka koristi, ako je potrebno.

Obavezno osigurajte pristup udobnom mestu na kome će vaša mačka moći da spava, odvojeno od mesta gde se hrani.

Mačke su životinje koje vole da imaju svoj mir, ali brzo će vam dati znak kada požele malo pažnje. Može biti stresno za njih ako dobiju previše neželjene pažnje, posebno od male dece ili drugih kućnih ljubimaca.

Foto/Pixabay.com

Ugodite im

Mačke vole da sa visine gledaju na svoju „teritoriju“ pa ako je moguće, napravite joj bezbedno područje sa kojeg će vaša mačka moći da se spušta i da nadgleda svoje carstvo sa visine.

Poznato je da mačke grebu svuda po površinama, pa im omogućite da u kući imaju nešto što mogu da koriste kako bi oštrile kandže, poput starih poleđina tepiha ili grebalica iz pet šopa.

Izbegavajte da u njenom okruženju za igru bude bilo šta što bi vaša mačka, eventualno, mogla da proguta. Mekana igračka pričvršćena na uzicu od štapa obično može da privuče pažnju čak i najzahtevnijih mačaka!

Foto/Pixabay.com

Takođe, pratite težinu vaše mačke dok je u zatvorenom prostoru. Da ne bi imala problem sa gojenjem, odredite im dnevne količine hrane koju može da uzima.

Ukoliko spadate u ugroženu grupu ljudi, savetuje se da smanjite svaki bliski kontakt sa kućnim ljubimcima i da održavate higijenu, tako što ćete prati ruke pre i posle dodirivanja vaših kućnih ljubimaca.

Preuzimanje teksta, ili delova teksta zabranjeno bez odobrenja redakcije Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Odolite: Ljudima se sada naprasno javlja želja da kupuju pse i mačke

ODGOVORAN LJUBIMAC: Pogledajte bez čega ovaj pas ne želi da izađe napolje (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar