Nije retka pojava da neki recept, kada se proširi iz zemlje iz koje potiče u druge krajeve, primi neke lokalne karakteristike.
Tako je pasta “karbonare” u našim krajevima počela da se sprema drugačije nego kako se to radi u Italiji.
Možda će vas iznenaditi kada saznate da se ova pasta po originalnom receptu ne spremaju sa prepoznatljivim belim sosom, odnosno pavlakom.
Za originalne karbonare, potrebno vam je:
– špagete, 350 g
– slanina 120 g
– žumanca, 4 komada
– pekorino sir, 30 g
– parmezan, 20 g
– devičansko maslinovo ulje
– so
– biber
Priprema:
Stavite špagete da se kuvaju i iseckajte slaninu na sitne komade.
Ulijte u drugu posudu žumanca, pa dodajte mešavinu rendanog pekorina i parmezana, prstohvat soli i bibera, pa onda sve umutite mikserom. Posle toga, dodajte malo hladne vode i promešajte, kako bi se smesa razredila.
Propržite slaninu u tiganju na laganoj vatri sa 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, pazeći da bude gotova u isto vreme kad i špagete. Kada špagete budu gotove, ocedite ih i prespite u drugu posudu. Pospite špagete komadićima slanine i prelijte ih masnoćom. Nakojn toga sipajte smesu od žumanaca i sve brzo promešajte.
Upotpunite rendanim pekorino sirom i mlevenim biberom.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)