“Građani su PREĆUTALI bitne detalje”: Progovorio policajac koji je pet meseci tražio Mateja Periša

Periševo telo isplivalo je 139 dana nakon nestanka na Adi Huji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić, Printscreen, Wikipedia

Policajac Miloš Stanimirović bio je član tima koji je pet meseci tragao za Splićaninom Matejem Perišem (27), čije je telo pre tačno mesec dana izvučeno iz Dunava.

Svakog dana u Beogradu se u proseku podnese četiri do pet prijava o nestanku osoba, ali u najvećem broju slučajeva se ne radi o nestancima, većina se sami vrate kući ili budu pronađeni u nekoj zdravstvenoj ustanovi.

U potragama za nestalim učestvuje i policijski službenik PU za grad Beograd, UKP, Odeljenja za potrage Miloš Stanimirović. Ovaj policajac bio je i jedan od članova tima koji je pet meseci tragao za Matejem Perišem (27), a koji je pre tačno mesec dana, 18. maja, pronađen mrtav.

Periš je, podsetimo, nestao 31. decembra 2021. u Beogradu, a njegovo telo isplivalo je 139 dana kasnije na Adi Huji.

– Od dana kada je prijavljen nestanak, tog momenta smo, kao i kod svih drugih slučajeva, odmah krenuli u potragu. Istovremeno smo tražili i druge ljude – kaže Stanimirović:

– Izvršeno je više provera, pregledani su višesatni video materijali skinuti sa različitih objekata, utvrđena je trasa njihovog kretanja od Zagreba do Beograda, pregledani su apartmani u kojima je Matej boravio sa svojim društvom, lokali koje su posećivali, obavljeno je više razgovora sa različitim licima od kojih su neka tokom traženja Mateja poligrafski testirana.

Sagovornik objašnjava da su o slučaju obavestili Interpol, sve policijske stanice grada Beograda, područne policijske uprave na teritoriji Srbije, kao i da su sarađivali sa MUP Hrvatske, sa kojim je, kako tvrdi, ostvaren izvanredan odnos i odlična saradnja.

– Proverili smo apsolutno svaku dojavu koja je stigla, a dobijali smo i do 10 dojava dnevno o tome gde se Matej nalazio – objašnjava šta im je otežavalo potragu i dodaje da mu je izuzetno žao što je potraga završena na ovaj način.

– Želeo bih da i ovom prilikom ispred svog odeljenja i u svoje ime izjavim saučešće porodici Periš – dodao je Stanimirović, koji godinama sa svojim kolegama učestvuje u potragama za nestalim osobama, piše Kurir.

Kada se prijavljuje nestanak – najvažnije je reći istinu!

On kaže da policijski službenici iz Odeljenja za potrage PU za grad Beograd, odmah po prijavi kreću u potragu.

– Još od 2006, sa dolaskom načelnika Odeljenja za potrage Vase Kobca, praksa ovog Odeljenja je da se sa potragama za nestalim licima kreće odmah nakon podnošenja prijave, jer ponekad minuti mogu značiti mnogo. Insistiramo na tome da podnosilac prijave dođe u naše službene prostorije, gde uzimamo potrebne podatke, obavljamo razgovor, pitamo za okolnosti nestanka, moguće uzroke. Obavezno pitamo i za fizičko i psihičko zdravlje nestalog, a potom pravimo profil. Ključno je da podnosilac prijave bude iskren – kaže Stanimirović.

– Dešava se da otkrijemo da su nam građani prećutali bitne detalje, ali važno je da znaju da oni nama nisu jedini izvor informacija. Pogrešne informacije nas ne mogu skrenuti s pravog puta, ali mogu otežati potragu, a nama je najvažnije da svakog nestalog pronađemo. Uglavnom nakon prvog kontakta ocenimo da li je po sredi samo odlazak od kuće ili je, nažalost, osoba žrtva ili čak i počinilac krivičnog dela, što ne znači da se naš inicijalni zakkjučak do kraja potrage neće promeniti – objašnjava on.

Nakon raspisane potrage, policijski službenici kreću u terensku potragu, po potrebi preuzimaju snimke sa kamera uz saradnju i odobrenje tužilaštva, obavljaju se razgovori sa prijateljima, emotivnim partnerima.

– Neretko se dogodi da dok mi tragamo ili uzimamo prijavu, nestala osoba sama dođe kući ili lice pronađemo u nekoj od zdravstvenih ustanova. Dešava se i da proverama kroz naš interni sistem MUP-a vidimo da je nestalo lice evidentirano kako među privedenim ili medju uhapšenim licima, ili po nekom drugom osnovu. Dešavalo se i da ljudi prijave nestanak čoveka, kome se trag izgubio pre dve godine – objašnjava sagovornik.

Inspektori se u ovom Odeljenju srecu i sa tužnim i potresnim situacijama.

– Najteže nam je kada se traganje za nestalom osobom završi sa smrtnim ishodom i to treba da saopštimo porodici. Naš cilj je da se svako pronađe, ali nas svakako svaki nestanak sa smrtnom posledicom izuzetno pogodi. Moram da naglasim da smo mi u svakodnevnom kontaktu sa porodicama nestalih, te da ih pripremamo i za negativne ishode onda kada vidimo da svi tragovi vode ka tome.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Kurir

Komentari (1)

  1. Forenzicari, da li je Matej uzimao drogu te veceri? Molim vas objavite sta ste nasli. Javnost to ocekuje od vas. Obzirom da smo bili nombardovani masom informacija da je sigurno uzimao nesto, do tragova droge u autu.

    Odgovori

Ostavite komentar