Bukvalno su POPLAVELI od INCESTA: Lekari su šokiranim ovom porodicom, pogledajte kako su izgledali (FOTO)

Izuzetno redak genetski poremećaj se generacijama prenosio među rođacima u jednom izolovanom selu u SAD

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen Youtube

Jedan Amerikanac šokirao je doktore 1975. kada je rođen sa plavom kožom, koja je bila posledica urođenog genetskog defekta prenošenog generacijama incesta.

Ben Stejsi (47) može da isprati svoj rodoslov sve do izolovane porodice Fjugejt iz sela Trablsom Krik u Kentakiju, koja je jedan od najekstremnijih slučajeva incesta ikada zabeležen u SAD. Njihova priča počela je 1820. godine kada su se venčali francusko siroče Martin Fjugejt i Elizabet Smart.

Martin je imao veoma redak genetski defekt koji se zove metemoglobinemija, koji pogađa samo 0,0035% populacije širom sveta i uzrokuje da krv ne prenosi dovoljno kiseonika po telu. Ona dobija smeđu boju, što znači da koža belih pacijenata može izgledati plavičasto, a usne ljubičaste.

Kada su Martin i Elizabet imali sedmoro dece, četvoro je rođeno sa plavom kožom zbog recesivnog gena metemoglobinemije. Pošto je gen bio recesivan, stanje ne bi uticalo na buduća pokolenja da se nisu venčavali u okviru sopstvene porodice.

Margaret i Martin Foto: printscreen Youtube

Ali pošto je porodica živela tako izolovano, Fjugejtovi se nisu mešali sa drugim ljudima i sklapali su brakove sa svojim rođacima. Imali su porodice u maloj zajednici sa Koumbsima, Ričijima, Smitovima i Stejsijevima.

Zakaraja, jedno od Martinove i Elizabetine dece, oženio se sopstvenom tetkom, a drugi sin se oženio drugom bliskom rođakom. Zakarajin sin Livaj će se kasnije oženiti njihovom rođakom, odakle je rođena Luna Fjugejt, svojevremeno nazvana „najplavljom ženom ikada viđenom“, izvestio je ABC Njuz.

Luna se udala za Džona Stejsija i imala 13-oro dece, a iz ove porodice potiče i Ben.

Porodica Fjugejt Foto: printscreen Youtube

Prema Dejli mejlu, Ben radi kao nadzornik postrojenja za vodu na Univerzitetu Aljaske u Ferbenksu, nakon što je diplomirao menadžemnt divljih životinjama na Univerzitetu Istočni Kentaki. Navodno ima ženu po imenu Ketrin Stejsi i četvoro dece sa njom.

Ben Stejsi sa suprugom Foto: printscreen Youtube

Plava porodica Kentakija počela je da nestaje početkom 20. veka pošto su se razdvojili i prestali da se ukrštaju međusobno.

Ipak, Ben je rođen sa plavom kožom. Iako je ubrzo izbledela, njegove usne i nokti bi i dalje plaveli kada bi mu bilo hladno ili kada bi se naljutio kao dete.

Benova koža Foto: printscreen Youtube

Istoriju porodice otkrio je 1958. Luk Kombs nakon što je odveo svoju ženu u bolnicu, ali su lekari na kraju posvetili više pažnje njemu.

– Luk je bio plav kao jezero Luiz tokom prohladnog letnjeg dana – rekao je dr Čarls H. Belen II 1974. godine.

Priča je privukla interesovanje stručnjaka za krv dr Medison Kavejn sa Univerziteta u Kentakiju koji je bio fasciniran porodicom Fjugejt, prenosi Miror.

Šezdesetih godina prošlog veka pokušao je da ih pronađe i uspeo da upozna neke od potomaka ove porodice. On je zaključio da njihovoj krvi nedostaje jedan ključni enzim i palo mu je na pamet da im ubrizga plavu boju metilen kako bi promenio njihov izgled.

Iako to zvuči kontraintuitivno u roku od nekoliko dana plava boja iz kože se povukla, ali je transformacija trajala samo nekoliko dana.

Međutim, dr Kavejn je ohrabrivao porodicu da uzima tablete metilena svakog dana kako bi im pomogao.

BONUS VIDEO:Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar