Rat na istoku: Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front, EKSPLOZIJA u blizini Avdijevke

I dalje bukti rat na istoku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuttestock, TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Danas je 108. dan rata u Ukrajini. U Hersonskoj oblasti pozivi Ukrajincima da predaju oružje, a objavljene su i nove mape sa fronta. Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine.

LNR je saopštio da je jutros gađan Pervomajsk, a Guverner Luganska kaže da ukrajinske snage drže još samo predgrađe Severodonjecka. Severodonjeck je epicentar žetokih sukoba, a Zelenski kaže da se upravo tu određuje sudbina Donbasa.

23:10 Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se dozvoljava raspoređivanje pripadnika teritorijalne odbrane za obavljanje zadataka u oblastima vojnih operacija, prenela je Strana.ua.

Foto: EPA/EFE/SERGEY DOLZHENKO

Prema pisanju portala, predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk potpisao je dokument 6. maja, nakon čega je poslat Zelenskom, koji ga je potpisao 10. juna, prenosi RIA Novosti.

Pripadnici teritorijalne odbrane do donošenja novog zakona mogli su da izvršavaju zadatke isključivo van borbenih područja.

Kako je objavljeno na sajtu Vrhove Rade, zakon stupa na snagu dan nakon zvaničnog objavljivanja.

21:12 Eksplozija u blizini Avdijevke, pojavila se pečurka na nebu

Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javlja RIA Novosti.

Avdijevku kontrolišu ukrajinske trupe.

Pečurka je počela da se pojavljuje na nebu odmah nakon serije napada.

Prema saopštenju Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (ZČC), ukrajinski vojnici iz Avdijevke su ispalili pet granata kalibra 122 milimetara na Verhnjetorecki i pucali iz Gradova na naselje Mineralnoje u DNR.

21:10 Zelenski nakon sastanka sa Fon der Lajen

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se projekt Evrope ne može dovršiti bez Ukrajine.

Zelenski se u Kijevu sastao sa Ursulom fon der Lejen, predsednicom Komisije Evropske unije (EU), a nakon sastanka zajedno su se obratili medijima, a više o tome pročitajte OVDE.

20:49 DNR:Državljaninu Južne Koreje sudiće se u domovini

Ministarka spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike (DNR) Natalija Nikonorova rekla je danas da će južnokorejskom državljaninu, koji se, kako tvrdi, borio kao “plaćenik” na strani oružanih snaga Ukrajine, suditi u Južnoj Koreji, a ne u Donjecku, kako je ranije saopšteno.

„Suđenje mu se priprema u samoj Južnoj Koreji jer je pobegao. Navodno se, prema izveštajima, razočarao idejama za koje se bore oružane snage Ukrajine i vratio se u domovinu. Njegov čin je otkriven i sada ima osnova da mu se sudi“, objasnila je Nikonorova, prenosi Interfaks.

Ona je ranije danas izjavila da se “priprema presuda zarobljenom plaćeniku iz Južne Koreje”.

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt pred sudom u DNR.

20:35 Rogozin:Ruska akademija nauka istražuje viđenja NLO-a

Naučnici Ruske akademije nauka istražuju viđenja takozvanih NLO-a tokom istorije čovečanstva, izjavio je danas generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Foto: Sergei Savostyanov / TASS / Profimedia

„Činjenice u vezi sa viđenjima takozvanih NLO-a, koja su se mogla desiti na Zemlji kroz istoriju čovečanstva, o čemu govori NASA, istražuje i Ruska akademija nauka i druge ruske institucije. Podaci se prikupljaju i proveravaju“, naveo je Rogozin u televizijskom intervjuu za kanal Rusija-24, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, u 99,9 odsto slučajeva, očevici zapravo nisu videli NLO-e, već atmosferske ili neke druge prirodne pojave.

„Međutim, priznajemo da je do ovakvih pojava moglo doći“, naglasio je on, prenosi TAS S.

Rogozin je dodao da su mu poznata svedočenja pilota koji su tokom svojih probnih letova sedamdesetih godina prošlog veka videli neobične pojave, a zatim ih skicirali na papiru.

„Piloti su viđenje NLO-a njačešće prijavljivali tokom prvog probnog leta. Razgovarao sam o tome sa ljudima iz NASA-e. Postoje i ljudi koji veruju da nas posmatra neko van naše planete. Voleo bih da verujem u to“, dodao je šef Roskosmosa, prenosi TAS S.

NASA je ranije objavila da formira tim istraživača koji će proučavati viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) iz naučne perspektive.

20:30 Češki dobrovoljac poginuo u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski saopštio je danas da je u Ukrajini poginuo češki državljan koji se borio na strani ukrajinske vojske, prenele su Češke novini.

„Mogu da potvrdim da je jedan češki državljanin poginuo u Ukrajini, da se to dogodilo u Donjeckoj oblasti”, rekao je Lipavski.

Prema njegovim rečima, muškarac je poginuo u petak u Donbasu u borbama sa ruskom vojskom.

Prema dostupnim informacijama, u pitanju prvi češki dobrovoljac koji se pridružio ukrajinskim oružanim snagama.

Češka televizija je javila je da je dobrovoljac poginuo od minobacačke granate, p[renosi Interfaks Ukrajina.

Češki predsednik Miloš Zeman dozvolio je 11. maja da se 100 čeških dobrovoljaca priključi ukrajinskoj vojsci.

19:17 Lajen: Mišljenje o kandidaturi Ukrajine do kraja sledeće nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Kijevu da cto telo do kraja sledeće nedelje dati mišljenje o tome da li Ukrajini treba dati status kandidata za pridruživanje EU.

“Današnji razgovori pomoći će nam da završimo procenu do kraja sledeće nedelje” rekla je fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ona je ocenila da su ukrajinske vlasti “uradile mnogo u pravcu kandidature”, ali da postoji potreba da se primene reforem, na primer u borbi protiv korupcije”, prenosi Gardijan.

Ona je istakla da je u toj oblasti neophodno ojačati ukrajinsko zakonodavstvo u borbi protiv korupcije.

“Uradili ste mnogo da obezbedite vladavinu prava, ali morate dodatno da ojačate antikorupcijsko zakonodavstvo i obezbedite bolje funkcionisanje administracije da biste stvorili neophodne uslove za borbu protiv korupcije i da obezbedite nesmetano funkcionisanje biznisa”, rekla je Fon der Lajen.

Ukazala je na potrebu da se platforma za rekonstrukciju Ukrajine iskoristi za stvaranje zajedničkog pravca, za jasnu mapu puta prema kojoj bi se sinhronizovao zajednički rad na rekonstrukciji Ukrajine da bi se zemlja “podigla iz ruševina”, prenosi Interfaks Ukrajina.

„Ovo mora biti proces koji Ukrajina mora u potpunosti da uradi. Evropska komisija ima veliko iskustvo u upravljanju takvim situacijama i ulaganjima u reforme“, dodala je ona.

Naglasila je da EU želi da usmeri investicije i obezbedi sprovođenje reformi kako bi se poboljšao život Ukrajinaca, da bi uspela da obnovi Ukrajinu, učini je privlačnom za investicije, da stvori atraktivne uslove za poslovanje i da se kreće ka EU.

Ukrajina je započela proces apliciranja za članstvo u EU u februaru ove godine, četiri dana nakon početka sukoba u toj zemlji.

Pregovori zemalja o članstvu u EU obično traju godinama, a kandidati moraju da dokažu da ispunjavaju više kriterijuma – od poštovanja demokratije i vladavine prava do toga da imaju dovoljno snažnu ekonomiju.

Zelenski je ranije predložio EU da Ukrajini u kratkom roku odobri članstvo po posebnoj proceduri.

19:15 Gajadaj: Požar u Azotu izazvan ruskim granatiranjem

Ukrajinski guverner Luganske oblasti na istoku Ukrajine Sergej Gajadaj rekao je danas da je rusko granatiranje fabrike Azot kemikal u Severodonjecka, u kojem se vode žestoke borbe, izazvalo veliki požar nakon curenja tona nafte.

Gajdaj u televizijskom obraćanju nije precizirao da li je požar u fabrici, u kojoj se kriju stotine civila, ugašen, prenosi Rojters.

On je rekao da su bor

18:16 Lajen: Ukrajina da ojača antikorupcijsko zakonodavstvo

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Kijevu da je neophodno ojačati ukrajinsko zakonodavstvo u borbi protiv korupcije.

Foto: TANJUG/Johanna Geron, Pool Photo via AP

“Uradili ste mnogo da obezbedite vladavinu prava, ali morate dodatno da ojačate antikorupcijsko zakonodavstvo i obezbedite bolje funkcionisanje administracije da biste stvorili neophodne uslove za borbu protiv korupcije i da obezbedite nesmetano funkcionisanje biznisa”, rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Ukazala je na potrebu da se platforma za rekonstrukciju Ukrajine iskoristi za stvaranje zajedničkog pravca, za jasnu mapu puta prema kojoj bi se sinhronizovao zajednički rad na rekonstrukciji Ukrajine da bi se zemlja “podigla iz ruševina”, prenosi Interfaks Ukrajina.

„Ovo mora biti proces koji Ukrajina mora u potpunosti da uradi. Evropska komisija ima veliko iskustvo u upravljanju takvim situacijama i ulaganjima u reforme“, dodala je ona.

Naglasila je da EU želi da usmeri investicije i obezbedi sprovođenje reformi kako bi se poboljšao život Ukrajinaca, da bi uspela da obnovi Ukrajinu, učini je privlačnom za investicije, da stvori atraktivne uslove za poslovanje i da se kreće ka EU.

17:04 Putin ide na Forum u Sankt Peterburgu

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovaće na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburugu (SPIEF) ove godine, koji će se održati 17. juna, objavila je danas Fondacija Roskongres na svom sajtu.

Plenarnu sednica SPIEF ove godine vodiće Margarita Simonjan, urednica “Raša tudej” i “Rosija sevodnja”.

Roskongres je dodao da će tema foruma biti “Nove prilike u novom svetu”, koji odražava trenutne globalne promene u svetu i pruža prilike za dijalog za sve zainteresovane strane, preneo je TAS S.

Ovo će biti 25. izdanje SPIEF i održaće se od 15. do 18. juna.

Prema Roskongresu, pojaviće se predstavnici više od 2.700 kompanija, među njima i više od 1.000 direktora kompanija.

Takođe, predstavnici svih ruskih regiona su potvrdili lično da će doći na forum.

16:34 Volodin: Sankcije Rusiji dovele do stvaranja velike osmorke

Zapadne sankcije Moskvi vode do uspostavljanja “nove velike osmorke”, grupe nacija koje nisu uvele sankcije a po paritetu kupovne moći nadmašuje za 24,4 odsto G7, ukazao je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin putem Telegrama.

“Potez Vašingtona i njegovih saveznika da se prekinu ekonomske veze stvorio je nove tačke rasta u svetu”, rekao je Volodin, a preneo TAS S.

On je kazao da su “SAD faktički formirale novu veliku osmorku”, u kojoj su, s Rusijom, zemlje koje nisu uvele sankcije Moskvi –

Kina, Indija, Indonezija, Brazil, Meksiko, Iran i Turska

16:07 Obnovljena internet veza između IAEA i nuklearke Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je danas da je pomogla u obnavljanju internet veze između Međunarodne agencije za atomsku energiju i servera ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su zauzele ruske snage.

Energoatom je u saopštenju naveo da je veza sa serverima elektrane izgubljena 30. maja, ali da je obnovljena 10. juna, što je omogućilo IAEA da nastavi praćenje podataka o kontroli nuklearnog materijala u elektrani, preneo je Rojters.

Ruske snage su zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje početkom marta.

13.11 – Lugansk: Uspostavljen kontakt sa ukrajinskim borcima u Azotu

Uspostavljen je kontakt sa ukrajinskim borcima u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku i razgovori su u toku na obezbeđivanju sigurnog prolaza za civile koji se kriju u tom objektu, potvrdio je ambasador u Rusiji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik na Telegramu.

Kontakt sa ekstremistima je uspostavljen, razgovori su u toku o bezbednom povlačenju civila iz fabričkog kompleksa. Ukrajinske snage će dobiti garancije da će im životi biti pošteđeni i da će im biti obezbeđen humani tretman u skladu sa relevantnim međunarodnim zakonima pod uslovom da oslobode taoce, polože oružje i predaju se bez uslova”, poručio je Mirošnik, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, u krugu fabrike bi moglo da se krije i do 500 civila.

Ukrajinska strana je u međuvremenu saopštila da i dalje kontroliše hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku i potvrdila da se stotine civila nalaze u krugu proizvodnog kompleksa.

– Informacija o blokadi fabrike Azot je laž – objavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj na aplikaciji za razmenu poruka Telegram, preneo je Rojters.

Mirošnik je ranije izjavio da je 300-400 ukrajinskih boraca zarobljeno u fabričkom krugu, ali Ukrajina tvrdi da se oko 800 ljudi krilo u nekoliko skloništa ispod fabrike Azot, uključujući oko 200 zaposlenih i 600 stanovnika Severodonjecka.

13.04 – Rogozin: SAD kompanija platila u rubljama let svog astronauta

Američka kompanija platila je ruskoj svemirskoj agenciji Roskosmos u rubljama let astronauta Marka Vandea Heja do Međunarodne svemirske stanice (MŠ), rekao je generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin za TV kanal Rusija 24.

Prema njegovim rečima, Roskosmos je dobio sredstva, ali ne od NASA, već od “Aksioma”, koji je delovao kao posrednik.

– Kasnili su tačno mesec dana, ali su sva sredstva isplaćena u rubljama – kazao je Rogozin, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, NASA je prilikom organizovanja leta Marka Heja shvatila da je pod pritiskom američkog Kongresa, pa su za posrednika izabrali privatnu kompaniju “Aksiom spejs” i od njih naručili let.

“Aksiom” je kupio mesto na ruskom brodu.

Mark Vande Hej stigao je na MŠ 9. aprila 2021. u raketi Sojuz MS-18, zajedno sa ruskim kosmonautima Olegom Novickim i Petrom Dubrovom.

Novicki se vratio na Zemlju ranije, dok su Dubrov i Hej proveli 355 dana na MŠ i vratili se 31. marta 2022. godine, postavljajući rekord za najduži boravak u orbiti u okviru misije MŠ.

12.55 – Ukrajinci najavljuju da će igrati i pod bombama

Predsednik Fudbalske asocijacije Ukrajine Andrij Pavelko izjavio je danas da će fudbalski šampionat te zemlje početi čak i pod bombama.

Uprkos ratnom stanju, prvenstvo bi trebalo da počne u avgustu, a Pavelko je dobio zeleno svetlo od predsednika države Volodimira Zelenskog da pokrene ligu.

– Dao mi je odobrenje prethodne nedelje. Sva fudbalska takmičenja ce startovati u avgustu, i za muškarce i za žene – izjavio je Pavelko za agenciju Asošiejted pres.

O odluci koju je doneo sa Zelenskim, predsednik FS Ukrajine obavestio je šefove FIFA i UEFA Ðanija Infantina i Aleksandera Čeferina.

– Rekao sam im da ćemo ponovo igrati fudbal, čak i dok traje rat. Aku budemo morali, igraćemo i pod bombama. Računamo na njihovu podršku – poručio je Pavelko.

On je dodao da fudbal može da skrene misli Ukrajinaca sa rata i teškog stanja u zemlji.

– Fudbal može da skrene pažnju ljudi sa ovog rata i da ponudi Ukrajincima novu, drugačiju perspektivu za budućnost – smatra prvi čovek ukrajinskog fudbala.

12.49 – Kineska delegacija nije napustila salu na samitu za vreme govora Zelenskog (ISPRAVKA)

Kineska delegacija nije napustila demonstrativno salu tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na bezbednosnom samitu dijaloga Šangri-La u Singapuru, kao što je prvobitno navedeno u našem članku.

Na to nam je u svojoj analizi ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

“Shangri-La Dialogue” samit u organizaciji think-tanka Međunarodni institut za strateške studije održan je u Singapuru u periodu od 10. do 12. juna 2022. godine.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici, reč je o azijskom samitu na kom ministri i ministarke “raspravljaju o najhitnijim bezbjednosnim izazovima u regionu, učestvuju u važnim bilateralnim razgovorima i zajedno dolaze do novih pristupa”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se prisutnima virtuelno 11.6.2022. i govorio o situaciji u Ukrajini. Tvrdeći da je kineska delegacija napustila prostoriju dok je Zelenski držao govor, portali se pozivaju na ukrajinski medij Strana.

Ova tvrdnja objavljena je 11.6.2022. godine na Telegram kanalu Politika Strany (Politika Stranы), koji je povezan s ovim medijem. Strana kao izvor svojih tvrdnji navodi Tviter nalog Olivije Enos, analitičarke u Centru za azijske studije Heritage fondacije.

Na ovom Telegram nalogu objavljen je i skrinšot njene objave koju više nije moguće pronaći na Tviteru.

Na platformi Flikr objavljene su fotografije s događaja, dok su na zvaničnom jutjub kanalu Međunarodnog instituta za strateške studije objavljeni snimci. U albumu fotografija sa specijalnog obraćanja Volodimira Zelenskog može se videti nekoliko fotografija zabeleženih tokom njegovog govora. Kada se bliže pogledaju obeležja na njihovim ramenima, jasno je da je reč upravo o kineskoj delegaciji.

U odgovoru na sada obrisanu objavu na Tviter nalogu Olivije Enos, bivši zvaničnik američkog ministarstva odbrane odgovoran za Kinu, Tajvan i Mongoliju, Dru Tompson, napisao je da je salu navodno napustila vijetnamska delegacija. Za to zvanične potvrde nema.

Na kraju, jasno je da kineska delegacija nije napustila salu tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Shangri-La Dialogue samitu u Singapuru.

Brojne fotografije, ali i prisutni pojedinci to potvrđuju.

Izvinjavamo se na prenošenju neproverenih informacija.

11.26 – Zelenski: Ukrajina će, definitivno, biti pobednik rata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja “definitivno odneti pobedu u ratu koji je Rusija započela”.

Govoreći sa nepoznate lokacije u Kijevu putem video linka, Zelenski je rekao delegatima dijaloga Šangri-La u Singapuru da njegova zemlja nije u mogućnosti da izveze dovoljno hrane zbog ruske blokade i da će se svet suočiti sa “ozbiljnom krizom u snabdevanju hrane i glađu”, preneo je Rojters. Više o tome pročitajte klikom OVDE.

11.03 – Lajen stigla u Kijev na razgovore sa Zelenskim

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas u Kijev na sastanak sa predsednikom Volodimirom Zelenskim sa kojim će ,kako je navela, razgovarati o obnovi Ukrajine i postignutom napretku ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Sa predsednikom Zelenskim ću razmotriti zajednički rad potreban na obnovi i napredak koji je Ukrajina ostvarila na svom evropskom putu – saopštila je Lajen u objavi na Tviteru , prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije posetila je i Kijev i početkom aprila kada je najavila da bi Ukrajina brzo mogla da započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Predajući tada ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom upitnik koji će označiti početnu tačku za odluku EU o članstvu Kijeva, ona je rekla da misli da neće, kao što je uobičajeno, biti potrebne godine da se donese mišljenje o tome, već da veruje da “su sedmice u pitanju”.

Foto: TANJUG/Johanna Geron, Pool Photo via AP, Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

08.55 – Ukrajina: U istrazi mogućih ruskih zločina pomažu Francuzi

Stručnjaci za oružje iz Francuske pomažu svojim ukrajinskim kolegama u prikupljanju dokaza o mogućim ruskim ratnim zločinima u severnom regionu Černihiva, saopšteno je iz Državnog tužilaštva Ukrajine, prenosi Rojters.

Stručnjaci francuske Žandarmerije, uključujući one za modeliranje dronova, balistiku i oružje za masovno uništenje, prikupljaju dokaze na mestima razaranja od ruskog granatiranja, saopštila je na svom Fejsbuk nalogu Državni javni tužilac Irina Venediktova.

Oni su zamenili grupu žandarmerijskih forenzičara koji su stigli sredinom aprila da pomognu da se utvrdi šta se dogodilo u Buči, u blizini Kijeva, gde je izvršena likvidacija mnogobrojnih civila, navodi Rojters.

– Uskoro će biti dva meseca otkako su francuski stručnjaci sa nama, na terenu.Oni rade u Černihivskoj oblasti i sprovode istragu na lokacijama uništenim granatiranjem. Ovi ratni zločini moraju biti kažnjeni, a mi smo spremni da zajedno učinimo sve da to sprovedem – napisala je Venediktova.

Ova oblast je bila često granatirana otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, a Ukrajina takođe istražuje potencijalne ratne zločine ruskih vojnika u Černihivu tokom okupacije u martu, navodi Rojters.

08.54 – Bajden: Znali smo za invaziju, ali Zelenski nije hteo da sluša

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski “nije hteo da sluša” kada su američke obaveštajne službe prikupile informacije da Rusija priprema invaziju na Ukrajinu. Više o tome klikom OVDE.

08.25 – Ostin: SAD za smanjenje tenzija sa Kinom, ali u pripravnosti

Sjedinjene Američke Države će učiniti sve što je do njih da se smanje tenzije sa Kinom i spreče sukobi, iako Peking postaje sve agresivniji u azijskom regionu, uključujući i blizinu Tajvana, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država napeti su poslednjih meseci, a dve najveće svetske ekonomije se sukobljavaju oko svega, od Tajvana i kineskog poštovanja ljudskih prava do vojnih aktivnosti Pekinga u Južnom kineskom moru, prenosi Rojters.

Na sastanku između Ostina i kineskog ministra odbrane Vei Fenghea u petak, obe strane su ponovile da žele poboljšanje odnosa, iako nije bilo znakova bilo kakvog napretka u prevazilaženju razlika koje postoje, navodi britanska agencija.

Ostin je u obraćanju na Šangri-La dijalogu, glavnom bezbednosnom skupu u Aziji, rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da budu u pripravnosti , zajedno sa svojim saveznicima, uključujući Tajvan.

– To je posebno važno jer Kina zauzima prinudniji i agresivniji pristup u svojim teritorijalnim zahtevima – rekao je američki ministar.

Kina smatra da je Tajvan njena suverena teritorija i obećala je da će ga staviti pod svoju kontrolu i silom, ako to bude potrebno, a Ostin je naglasio da je došlo do “alarmantnog” povećanja broja nebezbednih i neprofesionalnih susreta kineskih aviona i plovila, sa onima drugih zemalja, kao i upada kineskih vazduhoplovnih snaga u zoni protivvazdušne odbrane Tajpeja, prenosi Rojters.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova zahvalilo je u petak Sjedinjenim Državama na podršci i osudilo “apsurdne” tvrdnje Kine o suverenitetu, a Ostin je naglasio da se politika Sjedinjenih Država u vezi Tajvana i dalje protivi bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo za ostrvo, navodi Rojters.

– Naša politika se nije promenila. Ali, nažalost, izgleda da to ne može da se kaže za Kinu. Učinićemo šta je do nas da odgovorno upravljamo ovim tenzijama, da sprečimo sukobe i da težimo miru i prosperitetu – naglasio je Ostin.

Foto: EPA-EFE/MAZEN MAHDI

On je rekao i da “održavanje mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza nije samo interes SAD, već da je to pitanje koje izaziva međunarodne zabrinutosti”, navodi Rojters.

Prošlog meseca američki predsednik DŽozef Bajden je izjavio da će se SAD vojno angažovati u slučaju da Kina napadne Tajvan, a američke vlasti su kasnije istakle da se njihova politika po tom pitanju nije promenila i da Vašington ne podržava nezavisnost Tajvana, što nije pojasnilo stav SAD o tom pitanju.

Ove godine Vašington je upozorio i da je Peking spreman da pomogne Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine, napominje Rojters.

Kasnije je saopštio da vojna i ekonomska podrška Kine Moskvi nije ostvarena, ali da verovatnoća da će doći do toga i dalje postoji.

Kina nije osudila napad Rusije na Ukrajinu i ne naziva ga invazijom, već je pozvala na rešenje putem pregovora.

08.08 – Gradonačelnik Marijupolja: Epidemija kolere i dizenterije

U Marijupolju je izbila epidemija kolere i dizenterije, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko i upozorava da bi hiljade ljudi moglo da strada zbog kolere i drugih smrtnosnih bolesti dok su tela na ulicama, a leto donosi toplije vreme.

Bojčenko tvrdi da su bunari kontaminirani telima ubijenih tokom

višenedeljnog ruskog bombardovanja i opsade, a da ruske snage sporo prikupljaju tela.

– Postoji epidemija dizenterije i kolere – rekao je Bojčenko i naveo da je procena ukrajinskih lekara da će, sa izbijanjem zaraze, stradati još hiljade građana Marijupolja.

On je pozvao Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta da uspostave humanitarni koridor kako bi pomogli građanima da napuste grad.

07:20 – Zelenski odbio peticiju građana Ukrajine: Nije podržao njihove molbe

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je da podrži peticiju kojom se od njega tražilo da ukine zabranu napuštanja Ukrajine za muškarce od 19 do 60 godina, piše RIA Novosti.

Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje Ukrajine od 24. februara zbog uvođenja vanrednog stanja, nakon početka ruske specijalne operacije u toj zemlji.

Od početka juna, na sajtu predsednika Ukrajine je postavljeno oko 30 peticija za potpuno ili delimično ukidanje zabrane napuštanja Ukrajine.

Foto: TANJUG/AP Ukrainian Presidential Press Office

07.02 – Ukrajina gubi do 200 vojnika svaki dan

– Ukrajina gubi od 100 do 200 vojnika dnevno u bici za Donbas – rekao je za BBC Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Tako veliki broj vojnih žrtava rezultat je “potpunog nedostatka pariteta” između ruskih i ukrajinskih snaga u Donbasu, objasnio je Podoljak.

Pre nešto više od nedelju dana predsednik Zelenski je rekao da je u Donbasu dnevno ubijano od 60 do 100 ukrajinskih vojnika, dok je još 500 ranjeno.

07.00 – LNR: Ukrajinci gađali Pervomajsk

Kancelarija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre javila je na svom Telegram kanalu da su ukrajinske oružane snage u subotu pucale na Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici.

– Sa strane oružanih formacija Ukrajine u 06.30 zabeleženo je granatiranje iz pravca naselja Zolote-4 ka naselju Pervomajsk iz minobacača 120 milimetara (6 min) – navodi se u izveštaju.

06.50 – Institut za rat objavio nove karte

Institut za proučavanje rata kasnbo sinoć objavio je novu kartu sukoba u Ukrajini. Navode da ruske snage nastavljaju napade na Severodonjeck, ali da i dalje ne kontrolišu ceo grad.

06.48 – Oleg Bohun pozvao svoje bivše kolege da se predaju i počnu da sarađuju sa Rusijom

Oleg Bohun, bivši pripadnik teritorijalne odbrane Hersona, koji je priveden prilikom pokušaja prodaje oružja, pozvao je svoje bivše kolege da se predaju i počnu da sarađuju sa Rusijom.

– Mogu da vam kažem jedno: predajte oružje, sami se predajte i sve će biti u redu. Niko vas neće dirati i povrediti – rekao je Bohun, ističući da je i sam spreman i voljan da sarađuje sa Rusijom i ruskom vojskom.

06.46 – Guverner Luganska kaže da ukrajinske snage drže još samo predgrađe Severodonjecka, dok ruske snage kontrolišu veliki deo grada

06.43 – Ukrajinskim vojnicima u Hersonskoj oblasti naređeno da predaju oružje

Vojni komandant Hersonske oblasti naredio je vojnicima Oružanih snaga Ukrajine koji su ostali u tom regionu da se jave u komandni centar i da predaju oružje i municiju, sapoštila je vojno-civilna administracija te oblasti.

– Osobe koje su ispunile zahteve komandnog centra neće krivično odgovarati, ukoliko nisu vršile zločine – naglašeno je u administraciji.

Oni koji pokušaju da izbegnu izvršenje naredbe mogu biti pritvoreni, uz oduzimanje oružja, municije i druge vojne opreme.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar