Odvajanje treba da bude postepeno: Kada je PRAVO vreme da dete dobije svoju SOBU?

Dete će tako moći da gradi zdrave navike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako vaše dete još uvek nema svoju sobu, možda je vreme da razmislite o tome da mu je obezbedite.

Za tako nešto, prema stručnjacima, postoji više razloga.

Iako preseljenje deteta u svoj kutak može delovati kao izazov po njega, ovaj potez ima više prednosti nego što možete da zamislite.

Dete će konačno imati svoju privatnost i moći će u svoja četiri zida da se bavi aktivnostima koje su samo njemu interesantne, a kojima neće ometati druge. Takođe, ukoliko dete i dalje spava u istoj sobi sa vama kao roditeljima ili sa braćom i sestrom, moguće je da ima nekvalitetan san izazvan različitim zvukovima iz okoline.

U svojoj sobi će imati mir i moći će samostalno da raspolaže svojim vremenom za spavanje, ali i drugim aktivnostima. Takođe, u tišini će mu biti mnogo lakše da obavlja domaće zadate i da uči, što je od velikog značaja za držanje pažnje.

Psiholozi ističu da kada se radi o donošenju odluke o preseljenju u vlastitu sobu ili krevet, to se obično događa kada jedna od strana, ili roditelj ili dete, to poželi. Za to ne postoji tačno određeni period ili određena starost deteta.

Svako dete je jedinstveno i ne postoje opšta pravila za uvođenje odvojenog spavanja i prelaza u sopstvenu sobu. Zato je važno da sve radite bez požurivanja, već postepeno, uz razgovor i razumevanje potreba dece.

Foto: Shutterstock

Roditelji najčešće donose odluku o odvojenom spavanju kada se dete više ne budi noću i kada je na pragu nova prinova. Ako je dete potpuno sposobno da se odvoji, taj će prelazak u sopstvenu sobu i odvajanje ići bezbolno. Ali, ako dete još uvek nije spremno za odvajanje, ne treba praviti nagli prelaz, već se u proces odvajanja treba upustiti postepeno. Treba razgovarati sa detetom, objasniti mu, uključiti ga u sređivanje sobe, izbor nameštaja i kreveta.

Mišljenja pedijatara su da su deca od jedne godine potpuno spremna da budu sama u sobi. No, u tom slučaju je preporučljivo da dečja soba ne bude izolovana i udaljena od vaše spavaće sobe.

Od četvrte godine, dete je svakako spremno na preseljenje u svoju sobu, pa je važno polako graditi navike.

Na primer, ako je dete naviklo da zaspi u krevetu sa roditeljima, prvi korak je da nauči da samo zaspi u krevetu, bez prisustva roditelja. U tom postepenom prelazu, možete ostaviti odškrinuta vrata, uz svetlost lampe ili svetlost iz hodnika i obećanje da ćete biti tu ako nešto zatreba. Takođe, za početak privikavanja odvojenog spavanja, mališanima možete ostaviti omiljenu igračku uz koju će se uspavljivati i sa kojom će spavati.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Ženskimagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar